Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Δικαιώματα στις γυναίκες: Αρνητικό

Τη νίκη τους γιόρτασαν οι μουσουλμάνοι ηγέτες στο Μάλι αφού κατάφεραν να παγώσουν τη νομοθέτηση νέων οικογενειακών ρυθμίσεων,που θα διεύρυναν τα δικαιώματα των γυναικών. Ο πρόεδρος του Μάλι,Amadou Toumani Touré,αρνήθηκε να υπογράψει τον καινούριο οικογενειακό κώδικα που ψήφισε η Βουλή της χώρας,με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εφαρμοστούν οι καινούριοι νόμοι.
Το νομοσχέδιο προέβλεπε ότι οι γυναίκες δεν θα αναγκάζονταν σε τυφλή υπακοή στους συζύγους τους και θα όφειλαν μεταξύ τους αμοιβαία πίστη και προστασία.Ακόμα,παρείχε στις γυναίκες περισσότερα δικαιώματα στην ιδιοκτησία και την κληρονομιά, παράλληλα με ευκολότερη πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία.Τέλος,ιδιαίτερα σημαντική θεωρήθηκε η αύξηση του ορίου παντρειάς για τα κορίτσια στα 18 χρόνια.
Οι προσπάθειες για εκσυγχρονισμό και «εξανθρωπισμό»,όπως λένε,του οικογενειακού κώδικα μετρά μία δεκαετία.Οι υποστηρικτές της ενίσχυσης των δικαιωμάτων των γυναικών καταγγέλλουν τις επιταγές του καθώς υποβιβάζει τη γυναίκα σε 2ης κλάσης πολίτη.
Από την άλλη,το Μάλι είναι μία χώρα όπου το 90% του πληθυσμού της είναι μουσουλμάνοι.Έτσι,θρησκευτικοί ηγέτες αντιτάχθηκαν στην ανατροπή των παραδόσεων και, καλώντας σε διαμαρτυρίες πιστούς και πιστές,κατάφεραν να τρενάρουν την τροποποίηση του νόμου στέλνοντάς το πίσω στη Βουλή.
Ο Πρόεδρος Toure,αφενός αναγνώρισε την ανάγκη για τροποποίηση του δίκαιου καθώς αυτό δεν έχει αλλάξει από την ανεξαρτησία το 1962,ωστόσο υποστήριξε πως το νέο σχέδιο χρειάζεται διορθώσεις για να αποκτήσει την πλήρη υποστήριξη και τον σεβασμό από τους πολίτες του Μάλι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: