Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Χάθηκε η επικοινωνία με ινδικό δορυφόρο

Χάθηκε η επικοινωνία με τον μοναδικό ινδικό δορυφόρο,το οποίο βρίσκεται σε τροχιά σελήνης,ανακοίνωσε το Σάββατο (29/8) το πρακτορείο ειδήσεων της Ινδίας.
Η επικοινωνία με τον δορυφόρο Chandrayaan-1,ο οποίος εκτοξεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και θα έμενε για δυο χρόνια στο διάστημα,χάθηκε απότομα τα ξημερώματα του Σαββάτου.Η εκτόξευση αυτού του δορυφόρου θεωρήθηκε ως ένα μεγάλο βήμα της χώρας για να συμβαδίσει με τις υπόλοιπες της Ασίας όσον αφορά τις διαστημικές επιχειρήσεις.
Ο δορυφόρος έφυγε από τη γη με μεγάλες φιλοδοξίες όμως φαίνεται πως σύντομα παρουσίασε προβλήματα καθώς τον περασμένο Ιούλιο έπαθε βλάβη ο ένας αισθητήρας του.
Εκπρόσωπος του αστεροσκοπείου της Ινδίας δήλωσε στο BBC,πως μέχρι τώρα έχουν σταλεί από τον δορυφόρο σημαντικές πληροφορίες με φωτογραφίες της γης,οι οποίες δεν είναι πολύ καθαρές εξαιτίας της βλάβης που υπέστη.
Η αποστολή έχει κοστίσει 78 εκατομμύρια δολάρια,ποσό αρκετά λιγότερο σε σύγκριση με τις αντίστοιχες της Ιαπωνίας και της Κίνας το 2008.
Βέβαια, υπήρξαν αντιδράσεις από εκείνους που υποστήριξαν πως είναι σπατάλη να ξοδεύονται τόσα χρήματα για αυτή την αποστολή ενώ εκατομμύρια κάτοικοι της Ινδίας στερούνται τα βασικά για τη διαβίωσής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: