Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Η πλήξη σκοτώνει το γάμο

Οι συγκρούσεις,οι εντάσεις και οι αντιπαραθέσεις δεν είναι οι μοναδικοί παράγοντες,που μπορούν να καταστρέψουν τη σχέση ενός ζευγαριού.Μερικές φορές αρκεί η πλήξη για να διαλυθεί ένας γάμος.Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη μελέτη Αμερικανών ερευνητών τα ζευγάρια,που αισθάνονται ανία στα 7 χρόνια γάμου,έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι ικανοποιημένα από το γάμο τους όταν συμπληρώσουν 16 χρόνια κοινού βίου.
Η μελέτη έγινε σε 123 παντρεμένα ζευγάρια.Η μέση ηλικία στον πρώτο χρόνο του γάμου ήταν για τις γυναίκες 24 και για τους άνδρες 26.
Στα 7 και στα 16 χρόνια γάμου ζητήθηκε και από τους δύο συντρόφους να απαντήσουν σε τρία ερωτήματα:
* κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, πόσο συχνά αισθανθήκατε ότι ο γάμος σας είναι σε τέλμα (ή κοντεύει να μπει σε τέλμα);
* σας περνά συχνά από το μυαλό ότι κάνετε μονίμως τα ίδια πράγματα και σπάνια κάνετε κάτι συναρπαστικό μαζί σαν ζευγάρι;
* συνολικά πόσο ικανοποιημένοι θα λέγατε ότι είστε από το γάμο σας;
«Όσο μεγαλύτερη ήταν η πλήξη στα 7 χρόνια γάμου τόσο μικρότερη ήταν η ικανοποίηση στα 16 χρόνια», ανέφεραν οι ερευνητές.«Ωστόσο η μεγαλύτερη ικανοποίηση στην επταετία δε σημαίνει απαραίτητα μικρότερη ανία στα 16 χρόνια έγγαμου βίου."
Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προκλήσεις φέρνουν πιο κοντά το ζευγάρι και βοηθούν να έχουν οι δύο σύντροφοι μία πιο ικανοποιητική και ολοκληρωμένη σχέση σε βάθος χρόνου.
«Αν οι σύντροφοι μπορούν να ασχολούνται με οτιδήποτε τους συναρπάζει και τους προσφέρει ευχαρίστηση, όπως ένα χόμπυ (π.χ. το διάβασμα ή η άθληση) σε ένα κοινό πλαίσιο,αυτή η εμπειρία,που μοιράζονται,μπορεί να ανάψει και πάλι τη φλόγα και να ξαναφέρει το χαμένο πάθος και τον ενθουσιασμό στη σχέση τους»,σχολίασαν οι ερευνητές.
Με απλά λόγια: το ζευγάρι χρειάζεται να αναζητά διαρκώς νέες προκλήσεις,που θα διατηρήσουν ζωντανή τη σχέση και όχι να επαναπαύεται μέσα στο γάμο,επιτρέποντας στη ρουτίνα να δηλητηριάζει την κοινή του ζωή.Η στασιμότητα και η ανία μπορούν να καταστρέψουν μία σχέση ακόμη και αν αυτή φαινόταν στα πρώτα χρόνια του έγγαμου βίου να έχει χτιστεί πάνω σε πολύ γερές βάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: