Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

To Νερό στη Διατροφή μας:θαυματουργό για την υγεία και τη σιλουέτα

Η επαρκής πρόσληψη νερού είναι πολύ σημαντική προκειμένου να κρατάμε το μεταβολισμό μας σε εγρήγορση και να λειτουργεί καλά το πεπτικό μας σύστημα.
Αν έχετε προσπαθήσει να χάσετε κιλά,μάλλον έχετε ακούσει πολλά για το ρόλο που παίζει το νερό στην απώλεια βάρους.Μπορεί,λοιπόν,το να πίνετε πολύ νερό πραγματικά να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος;
Αν ήδη ενυδατώνεστε όσο χρειάζεται και πίνετε άφθονο νερό, η αύξηση της προσλαμβανόμενης ποσότητας νερού πιθανώς δεν θα κάνει τη διαφορά.Αν όμως έχετε την τάση να αφυδατώνεστε,όπως συμβαίνει με πολλούς ανθρώπους,το νερό θα μπορούσε να βοηθήσει.
Σύμφωνα με τους ειδικούς οι περισσότεροι δεν έχουν επίγνωση του πόσο νερό πίνουν σε καθημερινή βάση ενώ δεν είναι λίγο αυτοί που πίνουν τη μισή ποσότητα νερού από αυτή που έχει ανάγκη ο οργανισμός τους.
Πώς το νερό τονώνει το μεταβολισμό
Το νερό συμμετέχει σε κάθε κυτταρική διαδικασία στο σώμα σας,και όταν είστε αφυδατωμένοι,όλα τα συστήματα είναι λιγότερο αποτελεσματικά - συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού σας.Σκεφτείτε το αυτοκίνητό σας: αν έχει αρκετά καύσιμα,θα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.Το ίδιο συμβαίνει με το σώμα σας.
Ο μεταβολισμός είναι κατά βάση μία σειρά από χημικές αντιδράσεις,που λαμβάνουν χώρα στο σώμα σας.Η αφυδάτωση διατηρεί αυτές τις χημικές αντιδράσεις σε αργούς ρυθμούς. Το να είναι κανείς αφυδατωμένος ακόμη και σε ποσοστό 1% μπορεί να προκαλέσει σημαντική πτώση του μεταβολισμού.

Πείνα ή δίψα;Ο ρόλος το νερού στη δίαιτα

Είναι πολύ δύσκολο για τον οργανισμό σας να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ της πείνας και της δίψας.Έτσι,αν για παράδειγμα περπατήσετε για μισή ώρα,νιώθετε ξαφνικά ότι πεινάτε ενώ στην πραγματικότητα μπορεί απλά να είστε αφυδατωμένοι.Δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι νερό αντί να πέσετε με τα μούτρα στα σνακ.
Παράλληλα η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι ένα ποτήρι νερό πριν το γεύμα σας βοηθάει να αισθάνεστε πιο χορτάτοι και να τρώτε λιγότερο.Πρόσφατη μελέτη,για παράδειγμα,διαπίστωσε ότι τα άτομα που έπιναν νερό πριν τα γεύματα έτρωγαν κατά μέσο όρο 75 θερμίδες λιγότερες σε κάθε γεύμα.Σε πρώτη φάση μπορεί να μην ακούγεται εντυπωσιακό αλλά αν πολλαπλασιάσετε τις 75 θερμίδες επί 365 ημέρες το χρόνο θα καταλάβετε τι σημαίνει στην πραγματικότητα.Ακόμα και αν πίνετε νερό μόνο πριν από το δείπνο καθημερινά,θα πάρετε 27.000 λιγότερες θερμίδες στη διάρκεια ενός έτους.

Οι ευεργετικές επιδράσεις του νερού στο πεπτικό σύστημα

Πίνοντας αρκετό νερό δεν πετυχαίνετε μόνο να ελέγχετε την ποσότητα φαγητού, που τρώτε,αλλά και να χωνεύετε σωστά αυτά που τρώτε.
Το νερό επιτρέπει στα νεφρά σας να λειτουργούν σωστά σύμφωνα με τους επιστήμονες και αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα.Συμβαίνει πολύ συχνά όσοι δεν παίρνουν αρκετά υγρά να υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.Έχει διαπιστωθεί μάλιστα ότι η συχνότερη αιτία,που κρύβεται πίσω από τις πέτρες στα νεφρά,είναι η χρόνια αφυδάτωση.
Οι παιδίατροι επισημαίνουν ότι οι πέτρες στα νεφρά εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στα παιδιά τα τελευταία έτη,κάτι που φαίνεται ότι οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων.Πολλά παιδιά δεν πίνουν αρκετό νερό ενώ αρκετά είναι υπέρβαρα και ακολουθούν φτωχή σε θρεπτικές ουσίες δίαιτα.

Πόσο νερό χρειάζεστε;

Πώς μπορείτε να γνωρίζετε αν πίνετε όσο νερό χρειάζεται ο οργανισμός σας;Η γενική αρχή είναι «πιείτε 8 ποτήρια νερό την ημέρα». Ωστόσο αυτό έχει αλλάξει,λένε οι ειδικοί.Η ακριβής ποσότητα εξαρτάται από το ύψος και το βάρος σας καθώς και από το επίπεδο φυσικής σας δραστηριότητας.
Ένας απλός και εύκολος για να διαπιστώσετε αν πίνετε αρκετό νερό είναι ο εξής: ελέγξτε τα ούρα σας.Αν το χρώμα είναι καθαρό ή πολύ ανοιχτό κίτρινο και έχουν μικρή οσμή,είστε καλά ενυδατωμένοι.Όσο πιο σκούρο το χρώμα και πιο έντονη η οσμή,τόσο πιο αφυδατωμένοι είστε.
Πώς μπορείτε να πίνετε περισσότερο νερό στη διάρκεια της ημέρας;
Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:
* Συνηθίστε να έχετε ένα μπουκάλι με νερό μαζί σας στο δρόμο ή στο αυτοκίνητο, ειδικά το καλοκαίρι
* Φροντίστε να έχετε ένα ποτήρι νερό στο γραφείο σας όταν δουλεύετε
* Αφήστε ένα ποτήρι νερό δίπλα στο κρεβάτι σας - συχνά ξυπνάμε αφυδατωμένοι το πρωί και έχουμε ανάγκη από νερό
* Αντί να πιείτε ένα ποτήρι σόδα ή ένα φλιτζάνι καφέ προτιμήστε ένα ποτήρι νερό
* Να πίνετε μικρές ποσότητες νερού περιοδικά μέσα στην ημέρα-έξι ποτήρια νερό μαζί δεν είναι ό,τι καλύτερο

Δεν υπάρχουν σχόλια: