Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Πυρά για την τροπολογία για τα Βαρέα

Για δογματική εμμονή και συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα καταγγέλλει την κυβέρνηση η ΓΣΕΕ,η οποία ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την Επιτροπή,τονίζοντας πως είναι μονόδρομος τόσο η προσφυγή στα δικαστήρια,όσο και οι κινητοποιήσεις.
Η Συνομοσπονδία πήρε την απόφαση αυτή μετά τη χθεσινή (Πέμπτη) τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή,σύμφωνα με την οποία μόνο με υπουργική απόφαση και όχι με νόμο θα αναθεωρείται η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Η τροπολογία περιλαμβάνει τη συγκρότηση διαρκούς επιστημονικής επιτροπής,η οποία θα γνωμοδοτεί για την υπαγωγή ή μη των επαγγελμάτων στον κατάλογο με βάση αυστηρά κριτήρια και θα εισηγείται στους υπουργούς Οικονομίας και Απασχόλησης,οι οποίοι θα εκδίδουν την υπουργική απόφαση.
Η ΓΣΕΕ δε δέχεται να αποφασίζει ο εκάστοτε υπουργός Απασχόλησης με απλή υπουργική απόφαση την αναμόρφωση της λίστας και υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αυθαιρεσίες και μείωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Για ύποπτη βιασύνη και προχειρότητα στην κατάθεση από την κυβέρνηση της τροπολογίας για τα ΒΑΕ κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ συμπληρώνοντας ότι "μετά από πεντέμισι χρόνια αδράνειας στο 'απέραντο γαλάζιο' της κυβερνητικής διγλωσσίας και των κενών εξαγγελιών για τα BAE, η κυβέρνηση, πιστή στη δεξιά παράδοση των κοινοβουλευτικών αιφνιδιασμών και των θερινών επελάσεων στα δικαιώματα των ασφαλισμένων,επιχειρεί θεσμικές ανατροπές,χωρίς διάλογο".
"Η μεταρρυθμιστική μάσκα της κυβέρνησης πέφτει και,αντί της διαρκούς Επιτροπής, έχουμε τη διαρκή ανατροπή των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων",αναφέρει χαρακτηριστικά η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Να αποσύρει την τροπολογία με την οποία επιδιώκει την αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων,κάλεσε την κυβέρνηση ο Δημήτρης Στρατούλης από το ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: