Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Πάρτε σύνταξη χωρίς ούτε ένα ένσημο

Οι ανασφάλιστοι αλλά και όσοι δεν έχουν συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων για να πάρουν σύνταξη από οποιοδήποτε Ταμείο δεν πρέπει να απογοητεύονται.Μπορούν να πάρουν τη σύνταξη του ανασφάλιστου που προβλέπεται από τη νομοθεσία μας και χορηγείται από τον ΟΓΑ.Σύνταξη,δικαιούνται ακόμη και αυτοί που δεν έχουν καθόλου ένσημα.Αρκεί,να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις.
Οι ανασφάλιστοι δικαιούνται σύνταξη από τον ΟΓΑ εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
►Είναι Έλληνες υπήκοοι ή Έλληνες το γένος.
►Μένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
►Έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους.
►Δεν λαμβάνουν οι ίδιοι,αλλά ούτε και οι σύζυγοί τους,στην περίπτωση εγγάμων, σύνταξη ή άλλο περιοδικό βοήθημα από οποιαδήποτε πηγή,εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις οι οποίες αναφέρονται στη συνέχεια.
►Το ετήσιο εισόδημά τους από εργασία ή από οποιαδήποτε πηγή-ατομικό προκειμένου για μεμονωμένο άτομο και οικογενειακό προκειμένου για έγγαμους-να μην ξεπερνά το ύψος των ετήσιων βασικών συντάξεων που χορηγεί ο ΟΓΑ στον αγρότη ή στο αγροτικό ζευγάρι αντίστοιχα (4620 ευρώ για το μεμονωμένο άτομο και 9240 ευρώ για το ζευγάρι). Υπάρχουν κατηγορίες εισοδημάτων και συντάξεων που εξαιρούνται και δεν αποτελούν κώλυμα για τη χορήγηση σύνταξης σε ανασφάλιστους.Αυτές είναι:
α) Τα βοηθήματα ή άλλης μορφής οικονομικές ενισχύσεις που χορηγούνται σε αναξιοπαθούντα πρόσωπα από τα ειδικά προγράμματα του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας ή οποιουδήποτε άλλου φορέα (όπως π.χ.τα προγράμματα προσφύγων του ΟΗΕ).
β) Η σύνταξη που παίρνει ο ένας σύζυγος στην περίπτωση εγγάμων,από τον ΟΓΑ.Στην περίπτωση όμως αυτή οι ετήσιες συντάξεις που παίρνει ο ένας σύζυγος από τον ΟΓΑ συνυπολογίζονται στο οικογενειακό εισόδημα που θα συγκριθεί με τις ετήσιες συντάξεις του ΟΓΑ,προκειμένου να κριθεί αν ο άλλος δικαιούται σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα.
γ) Η σύνταξη ή άλλο περιοδικό βοήθημα από οποιαδήποτε πηγή που παίρνουν οι ίδιοι οι αιτούντες ή και οι σύζυγοί τους,στην περίπτωση εγγάμων όταν είναι μικρότερη από το ποσό της βασικής σύνταξης που χορηγεί ο ΟΓΑ.Οι ετήσιες συντάξεις και στην περίπτωση αυτή συνυπολογίζονται στο εισόδημα.
Σε διάσταση…
Η συνταξιοδότηση του ενός συζύγου από άλλο φορέα ή τυχόν εισόδημά του που υπερβαίνει το ποσό των ετήσιων παροχών που χορηγεί ο ΟΓΑ δεν αποτελεί κώλυμα για τη συνταξιοδότηση του άλλου ως ανασφάλιστου υπερήλικα σε περίπτωση που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε διάσταση επί μία τουλάχιστον πενταετία πριν από την υποβολή της αίτησης ή ο/η σύζυγος έχει εξαφανισθεί και δεν έχει δώσει σημεία ζωής επί τριάντα χρόνια.
Ευρωπαίοι πολίτες
Η σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων χορηγείται,εφόσον συντρέχουν και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις και στους υπηκόους χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,που μένουν μόνιμα στην Ελλάδα,καθώς και στους υπηκόους χωρών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης,που έχουν επικυρώσει τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.
Τα δικαιολογητικά
1. Αίτηση-Δήλωση στο ειδικό έντυπο του ΟΓΑ (κατατίθεται στον Ανταποκριτή του ΟΓΑ του τόπου της μόνιμης κατοικίας του αιτούντος ή της αιτούσης)
2. Φωτοαντίγραφο (επικυρωμένο) και των δύο όψεων του δελτίου ταυτότητος του αιτούντος, της συζύγου (ή του συζύγου) και των παιδιών,τα οποία έχουν ηλικία κάτω των 18 ετών και υποχρεούνται να έχουν ταυτότητα.
3. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
4. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας (Δ 0 Υ) για το φόρο εισοδήματος (οι έγγαμοι υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση),για το προηγούμενο της υποβολής της αίτησης-δήλωσης οικονομικό έτος.Σε περίπτωση που o ενδιαφερόμενος δεν υποχρεούται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης,θα πρέπει να υποβάλει Υπεύθυνη Δήλωσή του θεωρημένη από την αρμόδια ΔΟΥ,ότι δεν υποχρεούται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης.
Οι παρακάτω κατηγορίες προσώπων,εκτός των δικαιολογητικών που προαναφέρονται,πρέπει ακόμα να υποβάλουν κατά περίπτωση:
►Οι ασφαλισμένοι σε άλλο ασφαλιστικό φορέα,βεβαίωση του φορέα,από την οποία να προκύπτει o χρόνος ασφάλισης,το επάγγελμα για το οποίο ασφαλίστηκαν,αν παίρνουν ή όχι και αν δικαιούνται ή όχι σύνταξη.
►Οι συνταξιούχοι άλλου φορέα,απόκομμα επιταγής πληρωμής της σύνταξής τους από το οποίο να προκύπτει το είδος και το ποσό αυτής.
►Οι έγγαμοι των οποίων o σύζυγος συνταξιοδοτείται από άλλο ασφαλιστικό φορέα, αντίγραφο της απόφασης συνταξιοδότησης του συζύγου τους ή α­πόκομμα επιταγής πληρωμής της σύνταξής του.
►Οι έγγαμοι των οποίων o σύζυγος είναι/ήταν α­σφαλισμένος σε άλλον φορέα βεβαίωση του φορέα,από την οποία να προκύπτει o χρόνος ασφάλισης, το επάγγελμα για το οποίο ασφαλίστηκαν,αν παίρ­νουν ή όχι και αν δικαιούνται ή όχι σύνταξη.
►Οι αλλοδαποί ή ακαθόριστης υπηκοότητας Έλληνες το γένος,βεβαίωση ή άδεια παραμονής της Υπηρεσίας Αλλοδαπών για τη μόνιμη κατοικία τους στην Ελλάδα και την ιδιότητά τους ως ομογενών.Οι ομογενείς Αλβανικής υπηκοότητας απαιτείται να υποβάλλουν το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς που χορηγείται στα πρόσωπα αυτά από την Υπηρε­σία Αλλοδαπών.
►Οι διαζευγμένοι:
α) διαζευκτήρια και
β) υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1959/1986, στην οποία ο αιτών πρέπει να δηλώνει αν παίρνει διατρο­φή και τι ποσό.
►Οι σύζυγοι που βρίσκονται σε διάσταση:
α) Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986,στην οποία ο αιτών να δηλώνει,ότι βρίσκεται σε διάσταση και δεν κατοικεί στην ίδια στέγη με τον/τη σύζυγό του,από ποια χρονολογία, αν παίρνει διατροφή και τι ποσό.
β) Ένορκη βεβαίωση δύο μαρτύρων σε Ειρηνοδίκη ή Συμβολαιογράφο ότι ο αιτών δεν κατοικεί στην ίδια στέγη με τον ή τη σύζυγό του, λόγω διάστασης,από ποια χρονολογία, αν παίρνει διατροφή και τι ποσό.

1 σχόλιο:

Stramatios Skoulikaw είπε...

ΚΑΛΌ ! και Δυνατο ! Γειά σου καλέ μου φίλε ! Σταματησ - Καλαματιανός