Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Αιχμηρές παρεμβάσεις Παπούλια

Οικονομική κρίση,πολιτική και Τουρκία ήταν οι τρεις άξονες στους οποίους κινήθηκε η ομιλία του προέδρου της Δημοκρατίας,Κάρολου Παπούλια,στα πλαίσια της λιτής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με αφορμή την 35η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.Πρώτα από όλα,ο κ.Παπούλιας τόνισε την αναγκαιότητα η οποία οδήγησε στην αλλαγή της τελετής στην επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας,λέγοντας πως είναι πρόκληση για τους πολίτες να βλέπουν δεξιώσεις και κοσμικότητες που είναι ασύμβατες με το πνεύμα του αντιδικτατορικού αγώνα.
«Οι διαχρονικοί αγώνες του λαού μας είναι ο πυρήνας της αγωνιστικής μας αισιοδοξίας, που προκαλεί δημιουργικές δυνάμεις,αποβάλλει την ηττοπάθεια και φέρνει την αύρα ενός καλύτερου αύριο»,τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στο μικροσκόπιο η οικονομική κρίση
Ο Κάρολος Παπούλιας περιέγραψε την ανασφάλεια που διακατέχει την κοινωνία εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης,ζητώντας από τις ηγεσίες να δείξουν μια εναλλακτική πρόταση,έναν αποτελεσματικό τρόπο για μια ανάπτυξη ενάντια στη φτώχεια,τον αποκλεισμό και την ανεργία.
«Η κοινωνική συνοχή στον αναπτυγμένο κόσμο απειλείται,η ανασφάλεια των πολλών προκαλεί φοβικά σύνδρομα και εγκυμονεί κοινωνικές εκρήξεις» προειδοποίησε ο κ. Παπούλιας,καλώντας τον πολιτικό κόσμο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών.
«Έχουν χαθεί οι αξίες στην πολιτική»
Αιχμηρή ήταν η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πολιτικό σύστημα,κάνοντας λόγο για διάβρωση του αξιακού κώδικα στην πολιτική.
«Κάποιοι εκπρόσωποι του λαού του λαού χρησιμοποιούν την πολιτική ως εφαλτήριο για τρυφηλή ζωή» ανέφερε ο κ.Παπούλιας,και συνέχισε «κάθε είδους διευκολύνσεις και πελατειακές συμπεριφορές έχουν νομιμοποιηθεί ηθικά, ενώ η επιτυχία αντιμετωπίζεται συχνά ως εξαιρετική ικανότητα ακόμη και αν επήλθε με όρους αναξιοκρατίας».
Ο κ.Παπούλιας υπογράμμισε την ανάγκη να επανακαθοριστούν οι κανόνες:«Τι είναι σωστό και τι λάθος, πού βρίσκεται το δίκαιο και πού το άδικο,τι ενώνει το ατομικό με το συλλογικό συμφέρον,πώς ορίζεται ο κοινωνικός πολιτισμός,ποιες αξίες επιζητούμε και θαυμάζουμε,τι κόσμο τελικά θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας».
Κυπριακό: «Το κλειδί το κρατά η Τουρκία»
Για αναχρονιστικές αντιλήψεις και εθνικιστική λογική από πλευρά της Τουρκίας έκανε ο λόγο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας,τονίζοντας πως το κλειδί για τη δίκαιη,βιώσιμη και οριστική λύση του κυπριακού βρίσκεται στα χέρια της Άγκυρας.
Ο κ.Παπούλιας εξέφρασε την ανησυχία του για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και τη διαρκή προώθηση μονομερών ανιστόρητων διεκδικήσεων από την πλευρά της Τουρκίας.
«Πρέπει να λυθεί το Κυπριακό με προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών χωρίς επεμβατικά δικαιώματα» είπε ο κ.Παπούλιας,ζητώντας την αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1 σχόλιο:

Stramatios Skoulikaw είπε...

~* "Χαίρε, φιλοσόφους ασόφους δεικνύουσα χαίρε τεχνολόγους αλόγους ελέγχουσα" .-
~* "φῶς καί πάλι φῶς ἡ ψυχή πού μάχεται.. κι ἡ ἀλήθεια ἡ φούχτα τοῦ νεροῦ καθαροῦ πρίν ἀπό τή δῖψα.." Ο ακολουθών και παρακολουθών τα ωραία σου φίλος Σταμάτης από Καλαμάτα .- http://snsarfara.blogspot.com ,