Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

ΠΟΥ : Εξαπλώνεται η γρίπη, το Σεπτέμβριο το εμβόλιο

Στο 100% του πλανήτη αναμένεται να εξαπλωθεί ο ιός της νέας γρίπης,εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Εν τω μεταξύ στην Ελλάδα,το κρουαζιερόπλοιο Ruby Princess βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά από τις 5 το πρωί της Παρασκευής (24/7) όπου εντοπίστηκαν πέντε κρούσματα της νέας γρίπης.Στη Βρετανία αναφέρθηκαν 100.000 κρούσματα μέσα σε μία εβδομάδα,ενώ την τεχνολογία επιστρατεύουν οι Καναδοί για τον εντοπισμό ύπαρξης του ιού στον αέρα των αεροδρομίων.Εντωμεταξύ,ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως το εμβόλιο για την καταπολέμηση της γρίπης Α θα είναι έτοιμο σε ένα μήνα περίπου,οπότε θα είναι διαθέσιμο προς χρήση το Σεπτέμβριο.Εκπρόσωπος του ΠΟΥ δήλωσε την Παρασκευή πως ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 160 από τις 192 χώρες του κόσμου,εκτιμώντας πως θα διοχετευτεί και στις υπόλοιπες 32 χώρες που απομένουν,αλλά όχι ακόμα.
"Σχετικά με τους νεκρούς,πιστεύω ότι είμαστε κοντά στους 800",πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Κρούσματα στο Ruby Princess
Ένα από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια στον κόσμο,με 4.569 επιβάτες,εκ των οποίων οι 1.196 αποτελούν το πλήρωμα του πλοίου,ξεκίνησε από την Τουρκία και βάσει του αρχικού σχεδιασμού την Παρασκευή το απόγευμα αναμενόταν να φτάσει στη Βενετία.
Ωστόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού το ιατρείο του κρουαζιερόπλοιου ανίχνευσε πέντε περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν νοσήσει από τον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης.Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος και ένας επιβάτης βρίσκονται σε καραντίνα,ωστόσο άλλες πληροφορίες τους θέλουν να παραμένουν στο ιατρείο υπό παρακολούθηση.
Η κατάπλευση του Ruby Princess στην Ακτή Ξιβερίου πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής,εκεί όπου έσπευσαν κλιμάκια της υγειονομικής υπηρεσίας της Νομαρχίας Πειραιά,τα οποία πραγματοποίησαν εξετάσεις στους ασθενείς.
Οι υπόλοιποι επιβάτες και μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους και τους επετράπη να αποβιβαστούν,ενώ θα συνεχίσουν το ταξίδι τους στη Βενετία το απόγευμα.
Βρετανία: 100.000 κρούσματα σε μία εβδομάδα
Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν την Παρασκευή (24/7) πώς μόνο την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρθηκαν 100.000 νέα κρούσματα της γρίπης τύπου Α,εκ των οποίων τα 63 νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Πρόκειται για διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, ενώ περίπου 200.000 τηλεφωνήματα την ημέρα για ύποπτα συμπτώματα λαμβάνει η υγειονομική υπηρεσία.Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό στη Βρετανία,31 άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τη νέα γρίπη πέθαναν την Τετάρτη.
Ο βασικός ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης Λίαμ Ντόναλντσον παραδέχτηκε ότι πρόκειται για "σημαντική" αύξηση των κρουσμάτων αλλά υπογράμμισε πως οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα.
Συσκευή ανίχνευσης του ιού δοκιμάζει ο Καναδάς
Η εν λόγω συσκευή θα μπορεί σύντομα να ανιχνεύει τους ιούς της γρίπης που κυκλοφορούν στα αεροδρόμια,τα εμπορικά κέντρα και άλλους κλειστούς χώρους.Όπως ανακοίνωσε ομάδα Καναδών ερευνητών,η συσκευή εντοπίζει στον αέρα ένα συγκεκριμένο στέλεχος ιού,όπως π.χ.τη νέα γρίπη που έχει εξελιχτεί σε πανδημία.
Οι ερευνητές προτείνουν την τοποθέτηση του αισθητήρα σε διάφορους δημόσιους χώρους, όπου ο ιός είναι εύκολο να εξαπλωθεί, όπως κτίρια γραφείων,νοσοκομεία,σχολεία, αεροπλάνα κ.α.Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχει υψηλή συγκέντρωση του ιού σε κάποιο μέρος,οι αρμόδιες Αρχές θα αποφασίζουν τι θα κάνουν (π.χ. αν θα αρνούνται την προσγείωση ενός αεροπλάνου στο έδαφός τους ή αν θα επιτρέπουν την προσγείωσή του, αλλά θα βάζουν σε καραντίνα τους επιβάτες).
Η συσκευή ήδη έχει εντοπίσει ιούς γρίπης σε ορισμένες εργαστηριακές δοκιμές,όμως τα σχετικά τεστ αναμένεται να κρατήσουν ακόμα ένα χρόνο περίπου.

1 σχόλιο:

Stramatios Skoulikaw είπε...

Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΔΥΝΑΜΗ ! ΜΑΘΑΙΝΩ ....ΔΕΝ ΠΑΘΑΙΝΩ...ΓΙΑΤΙ ΓΝΩΡΙΖΩ! << Ο ΠΑΘΟΣ ΕΝΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ .....ΜΑ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΕΟΣ >> Φιλικότατα πάντα Στάμος Καλαματιανός .http://snsarfara.blogspot.com ,