Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

«Ασφυξία» στα καταστήματα

Στο 30% με 40% έχει «βουλιάξει» ο τζίρος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.Η έλλειψη ζεστού χρήματος επιδεινώνει την κατάσταση.
«Παγωμένη» είναι η αγορά,παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην...καρδιά των θερινών εκπτώσεων και ο τζίρος στα καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα έχει «βουλιάξει» 30% με 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η έλλειψη ζεστού χρήματος επιδεινώνει την κατάσταση σε εμπόρους,βιοτέχνες και λοιπούς μικρομεσαίους,καθώς ο τραπεζικός δανεισμός τους γίνεται με αναιμικό ρυθμό ακόμη και για μικροποσά των 10.000 ευρώ.
Το «οδοιπορικό» του «Εθνους» στην αγορά όλης της χώρας αποκαλύπτει τους φόβους των μικρομεσαίων για τον...θερμό χειμώνα που τους περιμένει,ενώ φωτίζει την άσχημη θέση στην οποία βρίσκονται σήμερα,με τα λουκέτα να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.Και ανάμεσα στην αγωνία τους να επιβιώσουν οδηγούνται σε απολύσεις προσωπικού...

Αθήνα:Με γενναίες εκπτώσεις,και «ψαλίδισμα» των κερδών από την πλευρά των εμπόρων,η αγορά της Αθήνας προσπαθεί να κρατηθεί φέτος το καλοκαίρι στα...πόδια της.
Με τον τζίρο να σημειώνει κάθετη πτώση σε σχέση με πέρυσι και τα καταστήματα-φαντάσματα να πληθαίνουν σε καθημερινή πλέον βάση, η κατάσταση στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι απελπιστική.
Γι' αυτό και ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας,μέσω του αντιπροέδρου Γιώργου Σωφρονά, καλεί τους επιχειρηματίες σε συσπείρωση «για να μη χαθούν άλλες θέσεις εργασίας».
Σύμφωνα με τον κ.Σωφρονά,η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες έχει δυσκολέψει.Για να εγκριθεί ένα δάνειο,χρειάζεται να περάσουν αρκετοί μήνες,οι προϋποθέσεις είναι πλέον περισσότερες,με αποτέλεσμα λόγω της ασφυξίας που υπάρχει στην αγορά πολλοί επιχειρηματίες να «γονατίζουν» και να βάζουν τελικά λουκέτο.
Ανεξέλεγκτη χαρακτηρίζει την κατάσταση με το παραεμπόριο,αποδίδοντας ευθύνες στη Δημοτική Αστυνομία που-όπως λέει-«κωφεύει».

Πειραιάς:Στην αγορά του Πειραιά οι καταναλωτές κινήθηκαν το πρώτο τριήμερο των εκπτώσεων «μουδιασμένα»,αλλά στη συνέχεια οι ρυθμοί άρχισαν να ανεβαίνουν και την τελευταία εβδομάδα η κίνηση ήταν «αξιοπρεπής»,σύμφωνα με καταστηματάρχες της περιοχής.Η τόνωση,όμως,αυτή του καταναλωτικού ενδιαφέροντος,όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά,κ.Βασίλειος Κορκίδης,μάλλον δεν θα σταθεί αρκετή για να καλυφθεί ο μειωμένος τζίρος των προηγούμενων μηνών.
Τα αποκαλυπτικά στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην πειραϊκή αγορά δείχνουν εξάλλου ότι 7 στους 10 καταστηματάρχες χαρακτηρίζουν το α 10ήμερο των φετινών εκπτώσεων χειρότερο από το περσινό.
Από αυτούς το 11% κάνει λόγο για πτώση του τζίρου από 5% έως 10%,το 47% από 15% έως 20% και το 39% από 30% έως 40%.
Η έρευνα δείχνει ακόμη ότι το 70% των καταναλωτών χρησιμοποιούν για τις αγορές τους μετρητά (ποσοστό σημαντικά ενισχυμένο σε σχέση με πέρυσι),το 11% πιστωτικές κάρτες, ενώ το 19% κάνει συνδυασμό και των δύο.
Το τελευταίο διάστημα στον Πειραιά έβαλαν λουκέτο 104 επιχειρήσεις,εκ των οποίων οι 56 στην «καρδιά» της πόλης.
Επίσης, το 70% με 80% των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον κ.Κορκίδη,αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα με τις τράπεζες (μειωμένη πρόσβαση στα δάνεια,Τειρεσίας, ακάλυπτες επιταγές κ.λπ.).
Ο ίδιος αναγνωρίζει,πάντως,πως οι καταναλωτές στον βαθμό που μπορούν στέκονται στο πλευρό των καταστηματαρχών και ζητεί από τον εμπορικό κόσμο να κρατήσει τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα,λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι βρισκόμαστε σε περίοδο συντήρησης και όχι κερδοφορίας».

Λεκανοπέδιο:Ανάλογα προβλήματα με αυτά της Αθήνας και του Πειραιά αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιπες μεγάλες αγορές του Λεκανοπεδίου,όπως του Αμαρουσίου,της Καλλιθέας,του Περιστερίου,της Γλυφάδας κ.λπ.
«Ποιοι κάνουν τα στραβά μάτια και γιατί;»,αναρωτιέται σχετικά με το παραεμπόριο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας,Γρηγόριος Παπαδάτος,ο οποίος δηλώνει:«Οι μικρομεσαίοι κολυμπάμε στον ωκεανό,δεν υπάρχει ούτε στεριά ούτε διάθεση επίλυσης με ουσιαστικό τρόπο των προβλημάτων μας».

Λαμία:Σε κρίσιμη καμπή έχει εισέλθει το εμπόριο στη Λαμία.«Από τα στοιχεία μεγάλου λογιστικού γραφείου της περιοχής μας προκύπτει ότι μέσα σε ένα εξάμηνο δύο μόλις επιχειρήσεις άνοιξαν,ενώ τριάντα έκλεισαν»,δηλώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας,Γεώργιος Γεωργαντάς,κατά τον οποίο η περιοχή έχει πληγεί από την οικονομική κρίση αλλά και το πρόβλημα του Μαλιακού,καθώς τα καταστήματα της παραλίας έχουν πάψει να δουλεύουν.Οι πρώτες μέρες των εκπτώσεων,σύμφωνα με τον κ.Γεωργαντά,ήταν υποτονικές,ενώ η περίοδος των προσφορών που προηγήθηκε μπέρδεψε τον κόσμο.Εκτιμά ότι οι φετινές θερινές εκπτώσεις θα κινηθούν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.Συνοψίζει,επίσης,τα προβλήματα των μικρομεσαίων στην ασυδοσία των πολυεθνικών,στους Κινέζους που δραστηριοποιούνται ανεξέλεγκτα και στις τράπεζες που κρατούν ερμητικά κλειστή τη στρόφιγγα του δανεισμού.«Η κατάσταση είναι απελπιστική, εκεί που κάποτε οι τραπεζίτες μάς παρακαλούσαν,σήμερα έχουν περάσει στο άλλο άκρο και δεν μας δανειοδοτούν ούτε καν για μικροποσά ύψους 10.000 έως 15.000 ευρώ», σημειώνει.Περιμένει,μάλιστα,ένα «αγοραστικό πανηγυράκι» προς τα τέλη Αυγούστου, οπότε θα υπάρξει ξεπούλημα και εκπτώσεις έως και 80%.

Θεσσαλία:Για «εισβολή» των μεγάλων αλυσίδων που κλέβουν τον τζίρο,με αποτέλεσμα να μην ανακυκλώνεται στην τοπική κοινωνία,μιλά και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας,Ηρακλής Μπλουγούρας.

Νησιά:Στα νησιά του Ιονίου και των Κυκλάδων αλλά και στα Δωδεκάνησα υπήρξε κίνηση το πρώτο διήμερο των εκπτώσεων,η οποία όμως ήταν υποτονική σε σχέση με πέρυσι.Οι καταστηματάρχες εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες ενίσχυσης του τζίρου τους στους τουρίστες παρά στους ντόπιους που τηρούν στάση...αναμονής.
«Μάστιγα» για τα νησιά αποτελεί κυρίως το παραεμπόριο.Στη Ρόδο,όπως μας είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου,Παναγιώτης Καραγιάννης,έχει συσταθεί εδώ και έναν μήνα μια μικρή επιτροπή που προχωρεί στην κατάσχεση των εμπορευμάτων που μπαίνουν στο λιμάνι χωρίς παραστατικά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Χάθηκαν» οι πελάτες από τα Βαλκάνια
Η αγορά της Θεσσαλονίκης κινήθηκε ικανοποιητικά μόνο κατά το πρώτο διήμερο των εκπτώσεων,όπως δηλώνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της συμπρωτεύουσας,Κωνσταντίνος Χατζαρίδης.Οι έμποροι της πόλης εναποθέτουν τις ελπίδες τόνωσης της κίνησης την ερχόμενη Δευτέρα,οπότε και θα έχουν πληρωθεί οι καταναλωτές.
Αν και δεν έχει γίνει επίσημη καταγραφή με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακριβής αριθμός για τις επιχειρήσεις που έχουν βάλει λουκέτο,εντούτοις η εικόνα που παρουσιάζει η νύμφη του Βορρά είναι εξίσου αποκαρδιωτική με αυτήν στο κέντρο της Αθήνας:αμέτρητα κλειστά μαγαζιά με ενοικιαστήρια,ιδιαίτερα στις συνοικίες.
Για τον κ.Χατζαρίδη,ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Θεσσαλονικείς μικρομεσαίοι είναι η κάθετη πτώση του καταναλωτικού τουρισμού: Βούλγαροι,Σέρβοι και Ρουμάνοι που έδιναν άλλοτε πνοή στην αγορά έχουν πάψει να επισκέπτονται την πόλη για να κάνουν τα ψώνια τους,αφού η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει δέσει και τα δικά τους χέρια.
Η σχέση των εμπόρων με τις τράπεζες,σύμφωνα με τον κ.Χατζαρίδη,δεν είναι και τόσο προβληματική.«Αντίθετα,η ετήσια υποχώρηση του τζίρου κατά 14,8% αντικατοπτρίζει σε σημαντικό βαθμό το ποσοστό των ακάλυπτων επιταγών και τον βαθμό ασφυξίας που υπάρχει στη αγορά»,λέει χαρακτηριστικά.
Εκτιμά ακόμη ότι η ύφεση θα είναι σχήματος U και ζητεί από την κυβέρνηση «αναπτυξιακά μέτρα και όχι μόνο κινήσεις εισπρακτικού χαρακτήρα».

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Ασφυκτικές πιέσεις δέχονται οι μικρομεσαίοι
Ασφυκτικές πιέσεις από τράπεζες,πλανόδιους και πολυκαταστήματα δέχονται επίσης οι μικρομεσαίοι της Πάτρας,του Πύργου,της Καλαμάτας και του Αργους.Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου,Νικόλαο Λούτση,αυξάνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα ο αριθμός των καταστημάτων που κλείνουν,καθώς λόγω της δραματικής καθίζησης του κύκλου εργασιών οι επιχειρηματίες αδυνατούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.Αντίθετα,περισσότερο ελαστικοί αποδεικνύονται οι προμηθευτές.
Ειδικά για την αγορά της Πάτρας μεγάλο «αγκάθι» για τους μικρομεσαίους αποτελούν οι λαϊκές αγορές και οι χώροι με πλανόδιους πωλητές χωρίς άδειες και προϊόντα με υλικά αμφιβόλου ποιότητας.Μάλιστα,ο κ.Λούτσης χαρακτηρίζει «γάγγραινα» για την πόλη τους έγχρωμους μικροπωλητές που πωλούν τα πάντα στο πόδι,ακόμη και στις ταβέρνες.
Αλλά και τα μεγάλα πολυκαταστήματα βάζουν φρένο στην ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων,καθώς με χαμηλές τιμές σε προϊόντα-κράχτες συγκεντρώνουν όλο τον τζίρο της αγοράς.

ΚΡΗΤΗ
Ελλειψη ρευστότητας
Από έλλειψη ρευστότητας τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τους καταναλωτές υποφέρει η αγορά της Κρήτης.Οπως,μάλιστα,λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης,Δημήτριος Κασσαβέτης,«παρότι οι φετινές εκπτώσεις είναι ιδιαίτερα δελεαστικές,ο φετινός τζίρος θα είναι μειωμένος 30% με 35% από πέρυσι».Αν και εκτιμά ότι οι ανάγκες θα οδηγήσουν τους καταναλωτές στα καταστήματα προς το τέλος της θερινής σεζόν και πάλι πιστεύει ότι η αρνητική τάση δεν θα αντιστραφεί.
Ο ίδιος μιλά για «αδιαλλαξία των τραπεζών που δεν έχουν καμία διάθεση συνεργασίας». Και προσθέτει ότι η δραματική άνοδος των ακάλυπτων επιταγών και η αναιμική χρηματοδότηση οδηγούν τις επιχειρήσεις στην κατάρρευση.
Στο Ηράκλειο,στα Χανιά,στο Ρέθυμνο και στα υπόλοιπα μεγάλα εμπορικά κέντρα του νησιού πληθαίνουν καθημερινά τα λουκέτα.«Πρόκειται για «σιωπηλά» κλεισίματα. Βιτρίνες που γράφουν «ενοικιάζεται» φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Το κοινωνικό πρόβλημα είναι τεράστιο,καθώς υπάρχουν έμποροι που δεν μπορούν πια να ζήσουν την οικογένειά τους»,εξηγεί ο κ.Κασσαβέτης.
Αναφέρεται όμως και στις Εφορίες,οι οποίες επίσης δεν συνεργάζονται,παρέχουν δύσκολα φορολογική ενημερότητα και προχωρούν σε κατασχέσεις-εξπρές ακόμη και για μικροχρέη

Δεν υπάρχουν σχόλια: