Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

600 κρούσματα στην Ελλάδα

Ξεπέρασαν τα 600 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης στη χώρα μας,ενώ προβληματισμός υπάρχει και αναφορικά με το θέμα του χρόνου παραλαβής αλλά και την ασφάλειας των εμβολίων.Εν τω μεταξύ,δίχως να πραγματοποιηθούν εξετάσεις στους ασθενείς απέπλευσε χθες το κρουαζιερόπλοιο από τον Πειραιά.
Θολό είναι το τοπίο αναφορικά με την ημερομηνία παράδοσης του εμβολίου για τη νέα γρίπη αλλά και με την ασφάλειά του,καθώς σήμερα αναμένεται να ληφθεί η επίσημη απόφαση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) για τη χορήγηση ή μη των πρώτων δόσεων του εμβολίου χωρίς την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών.
Στέλεχος της φαρμακευτικής εταιρείας Glaxo,η οποία αναμένεται να παραδώσει τα πρώτα εμβόλια στην ελληνική κυβέρνηση,επιβεβαιώνει την ημερομηνία παράδοσης για την οποία έχει δεσμευτεί ο υπουργός Υγείας Δ.Αβραμόπουλος.«Οι χώρες που έχουν συμφωνίες και εντάσσονται στο πρώτο κύμα παραδόσεων θα λάβουν τις παραγγελίες τους τον Σεπτέμβριο» ξεκαθαρίζει η εταιρεία.
Ωστόσο,όπως διευκρινίζει το στέλεχος της φαρμακευτικής,οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου που θα παραδοθεί στη χώρα μας στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο.
Ο ΕΟΦ.Στην περίπτωση που δεν δοθεί σήμερα το «πράσινο» φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για Προϊόντα Ανθρώπινης Χρήσης του ΕΜΕΑ,για κυκλοφορία των εμβολίων,τότε σημαίνει ότι την ευθύνη για την εισαγωγή, τη χορήγηση αλλά και την ασφάλεια θα αναλάβει αποκλειστικά ο ΕΟΦ με ειδική εθνική άδεια.
Έτσι, εύλογα τίθεται θέμα ασφάλειας του εμβολίου,καθώς ενδέχεται να παρουσιάσει ανεπιθύμητες παρενέργειες,οι οποίες θα είναι άγνωστες ακόμη και στους γιατρούς.
«Κανένας παιδίατρος δεν πρόκειται να κάνει το εμβόλιο σε παιδιά χωρίς να έχει κάνει κλινικές δοκιμές»,ξεκαθαρίζει ο κ.Παναγιώτης Σπυρίδης,αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Διευκρινίζεται ότι οι παιδίατροι εξετάζουν από νεογέννητα έως ασθενείς ηλικίας 16 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: