Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Ατιμώρητη η διαφθορά στο Δημόσιο σύμφωνα με τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης

Πέραν των γενικών συμπερασμάτων,ο κ.Ρακιντζής δήλωσε ότι τα πειθαρχικά συμβούλια των εν λόγω φορέων – αποτελούμενα κυρίως από συνδικαλιστές – δίνουν πάντα αθωωτικές κρίσεις για υποθέσεις που φτάνουν ενώπιόν τους.
Επίσης σημείωσε ότι οι αξιολογήσεις όλων των δημοσίων υπαλλήλων – παρά τις καταγγελίες – φέρουν πάντα τον χαρακτηρισμό «εξαίρετος». «Δεν είναι δυνατόν 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι να είναι εξαίρετοι» σημείωσε ο ίδιος.
Αναφέρθηκε μάλιστα σε μία περίπτωση,επιμελητή του ΚΑΤ,ο οποίος αθωώθηκε από το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο,παρότι είχε δημιουργήσει – μέσα σε έξι χρόνια – περιουσία άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ,την οποία δεν δικαιολογούσαν τα εισοδήματά του.Ο γιατρός φέρεται να διατηρούσε παράλληλα ιδιωτικό ιατρείο και όταν είχαν εμφανιστεί ελεγκτές να είχε ισχυρισθεί ότι οι πελάτες,ήταν φίλοι και συγγενείς του.
«Κάποιοι γιατροί έχουν ιδρύσει off shore εταιρείες όπου βάζουν τα εισοδήματα από τα φακελάκια» δήλωσε επίσης ο κ.Ρακιντζής.
Σε άλλη περίπτωση - οπως ανέφερε - τριάντα γιατροί του ΕΣΥ -οι υποθέσεις των οποίων βρίσκονται στον εισαγγελέα- έβαζαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στις εφημερίες πελάτες για πλαστικές εγχειρίσεις.
Άλλες χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση,περιλαμβάνουν αυτή ενός δημάρχου που ζήτησε 500.000 ευρώ για να καθαρίσει ένα χώρο 10 στρεμμάτων, ο οποίος επίσης απαλλάχθηκε από το πειθαρχικό συμβούλιο.
Επίσης, υπάλληλος στη Νομαρχία Πειραιά είχε εκδώσει 31 πλαστές άδειες φορτηγών διεθνούς κυκλοφορίας και 62 για φορτηγά εθνικών μεταφορών.Κάθε μια από αυτές κοστολογείται σε 200.000-300.000 ευρώ.
Ακόμη, εφοριακοί στη Θεσσαλονίκη «επέστρεφαν» ΦΠΑ για ανύπαρκτα εμπορεύματα.Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαν επιστραφεί 100 εκατ.ευρώ ΦΠΑ για εξαγωγή δερμάτινων ειδών στην Κίνα.Χώρος που πλήττεται έντονα από τη διαφθορά και την κακοδιοίκηση είναι το Περιβάλλον,όπως είπε ο κ.Ρακιντζής μιλώντας μάλιστα για «σωρεία παραβάσεων σε έναν τομέα όπου η καταστροφή είναι μη αναστρέψιμη».
«Τα προβλήματα είναι άπειρα από τη μη τήρηση των περιοχών Natura και Ramsar (συνθήκες που προστατεύουν συγκεκριμένες περιοχές) μέχρι τον Ασωπό» δήλωσε ο κ. Ρακιντζής,ο οποίος επεσήμανε ότι αιτία πολλών παρανομιών είναι η έλλειψη Εθνικού Δασολογίου,με το οποίο θα μπορούσαν να προστατευθούν από τις καταπατήσεις τα δημόσια και ιδιωτικά δάση.
Μεταξύ των προτάσεων του κ.Ρακιντζή,για το όλο ζήτημα της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς, περιλαμβάνονται η εφαρμογή της μη εντοπιότητας στους διορισμούς δημοσίων υπαλλήλων σε κρίσιμες υπηρεσίες,όπως οι αστυνομίες και εφορίες και η αλλαγή τόπου για όποιον προάγεται,αφού δεν μπορεί να είναι σεβαστός εκεί όπου πριν ήταν απλός υπάλληλος.Σημειώνεται ότι το 2008 από τη Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης εξετάσθηκαν 888 υποθέσεις,ελέχθησαν 7.608 «πόθεν έσχες» διευθυντών σε εφορίες, πολεοδομίες και ελεγκτικούς μηχανισμούς (σε 30 περιπτώσεις διαπιστώθηκαν αιφνίδιες αυξήσεις περιουσιών),διενεργήθηκαν 4.316 έλεγχοι από τα Σώματα και τις Υπηρεσίες Ελέγχου και Επιθεώρησης,παραπέμφθηκαν 746 υποθέσεις στον εισαγγελέα και τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: