Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων οι Αυστραλοί

Το αίτημα του επαναπατρισμού των γλυπτών του Παρθενώνα ενόψει των εγκαινίων του Νέου Μουσείου Ακρόπολης θίγουν δημοσιεύματα στις αυστραλιανές εφημερίδες The Sun Herald και The Sunday Telegraph.
Το αίτημα αυτό υποστηρίζεται από δεκάδες επώνυμους Αυστραλούς πρώην πρωθυπουργούς, υπουργούς, βουλευτές, συγγραφείς και καλλιτέχνες.
Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός Γκοφ Ουίτλαμ,(ο οποίος μαζί με τον επίσης πρώην πρωθυπουργό Μάλκομ Φρέϊζερ είναι μέλη της οργάνωσης "Αυστραλοί υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα",με αφορμή τα εγκαίνια του νέου μουσείου τόνισε,ότι "το Νέο Μουσείο Ακρόπολης δίνει στο Βρετανικό Μουσείο την ευκαιρία να διορθώσει ένα από τα μεγάλα σφάλματα της ιστορίας. Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για την διατήρηση της συλλογής στην Πινακοθήκη Νταβίν στο πίσω μέρος του Βρετανικού Μουσείου,τώρα που τα γλυπτά μπορούν να ενοποιηθούν και να εκτεθούν με τα λοιπά σωζόμενα γλυπτά της Ακρόπολης".
Η δημοσιογράφος Τζένι Στίβενς σε ρεπορτάζ της που δημοσιεύονται στον αυστραλιανό τύπο αναφέρεται σε επίσκεψή της στο βράχο της Ακροπόλεως και την Πλάκα,στις προσπάθειες αναστήλωσης και στις "ελληνικές ελπίδες για επιστροφή των λαφύρων που βρίσκονται στο εξωτερικό και κυρίως στο Βρετανικό Μουσείο".Η συντάκτρια αναφέρει πως σημειώνονται πλέον ανησυχίες στο βρετανικό στρατόπεδο για την τύχη των γλυπτών, καθώς οι Έλληνες με επιμονή και διπλωματικότητα προσπαθούν για την επιστροφή τους.
Επίσης τονίζει ότι το νέο μουσείο θα τραβήξει την προσοχή του διεθνούς Τύπου,αλλά ως γεγονός από μόνο του δεν είναι ικανό να επηρεάσει την τύχη των μαρμάρων.Η κοινή γνώμη όμως αναμένεται να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: