Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Ώρα για αθλοπαιδίες

Από πολύ μικρή ηλικία είναι σημαντικό να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας την αγάπη τους για τον αθλητισμό.Δεν είναι τυχαίο ότι στην αρχαία Ελλάδα η γυμναστική ήταν ένα από τα βασικά μαθήματα μαζί με την μουσική και τη φιλοσοφία.
Ιδιαίτερα στην Σπάρτη,όπου τα μικρά παιδιά γύρω στην ηλικία των 5 ετών έπρεπε να εξασκηθούν στις πολεμικές τέχνες.Να γυμνάσουν το σώμα εξίσου με την ψυχή!"Νους υγιής εν σώματι υγιή".
Φυσικά και για τα κορίτσια - στις μεταγενέστερες εποχές - ο αθλητισμός είχε τον πρώτο λόγο.Γυμνάζεται το σώμα,φυσική κατάσταση καλή,αλλά και η ψυχή το συλλογικό κλίμα και η αρετή του ευ αγωνίζεσθαι!Ο αθλητισμός για παιδιά είναι ευκαιρία για κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση.Τα παιδιά μαθαίνουν να υπακούν στους κανόνες για το καλό της ομάδας,μαθαίνουν να σέβονται τα δικαιώματα των άλλων.Μαθαίνουν να ανταγωνίζονται σε υγιείς συνθήκες,όπου η ήττα είναι κάτι το αμελητέο.
Καλή φυσική κατάσταση.Εκτόνωση του άγχους.Είναι αναγνωρισμένο από τους περισσότερους γιατρούς και καθηγητές ότι η άσκηση ενός αθλήματος βοηθά στην αποβολή και στην «λησμονιά» κάποιου προβλήματος.Τα αθλήματα είναι ένας ευχάριστος τρόπος να πάρει το παιδί ευχαρίστηση και να αποκομίσει σημαντικά εργαλεία και μια αίσθηση ελέγχου,κάτι υπέρμετρα σημαντικό στη ζωή τους.Λόγω του ότι χρειάζεται πολύ υπομονή και επιμονή για να αναπτύξει δεξιότητες στα διάφορα αθλήματα.
Τα αθλήματα μας φέρνουν σε επαφή με το σώμα μας και το προσέχουμε πιο πολύ, αποφεύγουμε το κάπνισμα,τα ναρκωτικά,τα μη απαραίτητα ρίσκα.
Αναπτύσσεται η αυτοπειθαρχία και η επίγνωση της σημασίας της καλή προετοιμασίας, διότι βλέπουν την διαφορά στην απόδοσή τους.Μαθαίνουν από τα λάθη τους και δέχονται πιο εύκολα εποικοδομητική κριτική,ως εργαλείο προόδου.Ακόμη το παιδί διδάσκεται πόσο σημαντικό είναι να βασίζεται στον εαυτό του. Τα κοινωνικά οφέλη που αποκομίζει ο αθλητής είναι πολλά. Για παράδειγμα χτίζει τις σχέσεις του με τα άλλα παιδιά,τους συναθλητές ή συμπαίκτες του.
Καλλιεργείται σε αυτόν το πνεύμα της ομαδικότητας.Στην ομάδα τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται,να λειτουργούν σαν ένα κομμάτι μιας μηχανής.Για να "δουλέψει" θα πρέπει να συμβάλλουν όλοι.
Αγαπητοί γονείς αυτό που οφείλετε να κάνετε είναι να ενθαρρύνετε το μωράκι σας να συνεχίσει τον αθλητισμό.Να δίνετε θετικά σχόλια και υπερηφανευτείτε για τα επιτεύγματα του παιδιού σας.Βοηθήστε το να μην τα παρατήσει.Δεν κρίνεται η πορεία του με έναν κακό αγώνα,ή μια όχι καλή επίδοση.

Τονίστε την σημασία του να χάνεις με αξιοπρέπεια.

Μοιραστείτε τις ήττες και τις νίκες.

Μην περιμένετε πολλά από το παιδί σας.

Τέλος περισσότερη και πιο σκληρή προπόνηση για σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: