Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Κινδυνεύουν οι καρχαρίες των ανοιχτών ωκεανών

Το ένα τρίτο των ειδών καρχαρία στους ανοιχτούς ωκεανούς απειλείται με εξαφάνιση λόγω της ανεξέλεγκτης αλιείας,προειδοποεί η Διεθνής Ενωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN),ο φορέας που εκδίδει την Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών.
Η Ομάδα Ειδικών της IUCN δημοσιοποίησε την Πέμπτη την πρώτη εκτενή έκθεση για 64 είδη πελαγικών καρχαριών.Διαπιστώνει ότι το 32% αντιμετωπίζει κίνδυνο εξαφάνισης. Στις περιοχές διεθνών υδάτων με βιομηχανική αλιευτική δραστηριότητα το ποσοστό είναι ακόμα μεγαλύτερο στο 52%.Οι καρχαρίες είναι εξάλλου ιδιαίτερα ευάλωτοι στην αλιεία καθώς αργούν να ωριμάσουν και γεννούν λίγα αβγά ή μικρά.
Εδώ και δεκαετίες, μεγάλοι αριθμοί καρχαριών παγιδεύονται σε δίχτυα και πεθαίνουν ως «παράπλευρες απώλειες» της αλιείας τόνου και ξιφία.Για παράδειγμα,αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο,τα ισπανικά αλιευτικά που χρησιμοποιούν παρασυρόμενα παραγάδια υποτίθεται ότι ψαρεύουν ξιφίες,στην πραγματικότητα όμως το 70% των αλιευμάτων τους είναι πελαγικοί καρχαρίες.
Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς οι αλιείς όλο και περισσότερο βάζουν στο στόχαστρο τους ίδιους τους καρχαρίες,βλέποντας τη ζήτηση για το κρέας και τα πτερύγιά τους να αυξάνεται,ιδιαίτερα στις αγορές της Ασίας.
Οι αλιείς συχνά κόβουν μόνο τα πτερύγια-συστατικό για σούπα-και πετούν τα κουφάρια πίσω στα νερά.Η πρακτική αυτή απαγορεύεται μεν σε διεθνή ύδατα, στην πράξη όμως συνεχίζεται παντού,εν πολλοίς ανεξέλεγκτη.Οι ειδικοί της IUCN εντάσσουν τώρα στα «παγκοσμίως σε κίνδυνο» είδη τον μεγάλο σφυροκέφαλο καρχαρία (Sphyrna mokarran), τον μικρότερο ξάδελφό του ζύγαινα ή πατερίτσα (Sphyrna lewini),καθώς και το διαβολόψαρο ή σαλάχι μάντα (Mobula mobular),
«Ευάλωτα στην εξαφάνιση» θεωρούνται μεταξύ άλλων ο μεγάλος λευκός καρχαρίας Carcharodon carcharias),η σφύρνα (Sphyrna zygaena) και ο καρχαρίας προσκυνητής (Cetorhinus maximus).Ο γαλάζιος καρχαρίας (Prionace glauca),ο πλέον πολυπληθής καρχαρίας του ανοιχτού ωκεανού,κατατάσσεται στα «σχεδόν απειλούμενα» είδη.
Η έκθεση της IUCN δημοσιοποιείται λίγες ημέρες πριν από διεθνές συνέδριο για την αλιεία τόνου που θα πραγματοποιηθεί στην Ισπανία και ίσως δώσει την ευκαιρία για μέτρα προστασίας των καρχαριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: