Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Προειδοποίηση ΠΑΣΟΚ για νέα φοροεπιδρομή της κυβέρνησης

«Νέα άγρια φοροεπιδρομή περιμένει τη μέση ελληνική οικογένεια,αμέσως μετά το καλοκαίρι»,δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ,Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης,από τα οποία,όπως είπε «πλήττονται και πάλι όλοι οι πολίτες».
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στήριξε τις προβλέψεις του στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ για την εξέλιξη του ελλείμματος το 2009 και το 2010.
«Η Ε.Ε.προβλέπει έλλειμμα για το 2009 5% και ο ΟΟΣΑ 6,1%, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να μαζέψει μεταξύ 3 και 6 δισ.ευρώ και με τα μέτρα,που ανακοινώθηκαν θα εισρεύσουν στα ταμεία 1,9 δισ.στην καλύτερη περίπτωση»,είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε πως «για το 2010 η Ε.Ε προβλέπει έλλειμμα 5,75% και ο ΟΟΣΑ 6,7%,ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα το περιορίσει κάτω από το 3%.Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΠΑΣΟΚ,η κυβέρνηση θα πρέπει,το επόμενο έτος,να μαζέψει 7 με 9 δισ.επιπλέον».
Ο κ.Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «καταστροφική τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών από την κυβέρνηση»,αναφέροντας,ως παράδειγμα,«το επιπλέον κόστος των 430 εκ.ευρώ,που κοστίζει στον Έλληνα φορολογούμενο,ο τρόπος,με τον οποίο δανείσθηκε η κυβέρνηση,δανεισμός που έγινε με πολύ υψηλότερα επιτόκια από τα σημερινά».
Επιπλέον,ανέφερε ότι,το ποσό των 430 εκ.είναι τριπλάσιο εκείνου,που καλούνται να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες,με τα μέτρα της κυβέρνησης,από τα 1,9 δισ. του συνόλου της φορολογικής επιβάρυνσης.Που σημαίνει ότι τα υπόλοιπα 1,75 δισ.θα πληρώσουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ,απέναντι στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης,αντέταξε επτά προτάσεις του Κινήματος για τη φορολογία,οι οποίες είναι:
«1)Όλα τα εισοδήματα,από εργασία,από μερίσματα,από ενοίκια,από υπεραξίες,θα φορολογούνται με τον ίδιο δίκαιο τρόπο στην ίδια φορολογική κλίμακα.Ενιαία φορολογική κλίμακα.Τέλος,τα εισοδήματα από κεφάλαιο να φορολογούνται λιγότερο απ' ό,τι τα εισοδήματα από εργασία.
2)Ένα αφορολόγητο όριο εισοδήματος για όλους.
3)Κάθε χρόνο οι φορολογικές κλίμακες αναπροσαρμόζονται.Γιατί;Για να μη χάνει αγοραστική αξία ο φορολογούμενος από τον πληθωρισμό.Η σημερινή κυβέρνηση δεν το έχει κάνει αυτό από το 2004.
4)Σκοπεύουμε να μειώσουμε,ως κυβέρνηση,τον συντελεστή φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων,τα οποία επανεπενδύονται και γίνονται θέσεις εργασίας,για να υπάρχει κίνητρο για ανάπτυξη.
5)Φορολογούμε τα μερίσματα από μετοχές ως εισόδημα φυσικών προσώπων.Με απλά λόγια, κάποιος ο οποίος έχει 50,και 80 και 100 χιλιάδες εισόδημα από μερίσματα,θα πληρώνει σαν να είναι 50,80 και 100 χιλιάδες ευρώ εισόδημα κανονικό,όπως πληρώνει ένας μισθωτός.Όχι πολύ λιγότερο,όπως γίνεται σήμερα.
6)Φορολογούμε τα κέρδη από χρηματιστηριακές συναλλαγές,αφού βεβαίως συνυπολογισθούν και ζημιές.
7)Καταργούμε το νόμο της Νέας Δημοκρατίας για φορολόγηση στα ακίνητα.Επαναφέρουμε προοδευτική φορολόγηση μεγάλης ακίνητης περιουσίας,από την οποία,βεβαίως,δεν εξαιρούμε και την εκκλησιαστική περιουσία,
Επίσης,ο κ.Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δίνει στα λόγια τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής,με αφορμή την απουσία της Ελλάδας από τη 2η Διεθνή Διάσκεψη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής,την οποία διοργάνωσε ο ΟΟΣΑ,στο Παρίσι.Στη διάσκεψη μετείχαν όλες οι αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ αναπροσαρμόζει την οικονομική του πολιτική, καθώς διαπιστώνει ύφεση στην ελληνική οικονομία,ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι απαραίτητη,αλλά όχι η πρώτη και η μοναδική προτεραιότητα.«Το πρώτο -είπε-είναι να ξαναφέρεις την εμπιστοσύνη στην οικονομία,να ξαναβρείς τους ρυθμούς ανάπτυξης,να ξαναφέρεις την εμπιστοσύνη για τον πολίτη,να μπεις στις ξένες αγορές» και πρόσθεσε πως «η δημοσιονομική προσαρμογή θα γίνει σε βάθος χρόνου,ενώ θα υπάρξει,με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ,διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. και νέο,διαφορετικό χρονοδιάγραμμα,από αυτό της σημερινής κυβέρνησης».
Ξεκαθάρισε,επίσης,ότι το ΠΑΣΟΚ,«με τη φορολογική του πολιτική,δεν θα επιβαρύνει τη μέση ελληνική οικογένεια και τα κατώτερα εισοδήματα.Αντίθετα,οι έχοντες και κατέχοντες θα έχουν μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση».
Απαντώντας,εξάλλου,σε ερώτηση για το χρόνο των εκλογών,ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι αυτό έχει σχέση «με το πότε θα αποφασίσει ο κ.Καραμανλής να χάσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: