Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

«Και τώρα,ας επιστρέψουμε τα Ελγίνεια»

Ο Rowan Moore, κριτικός αρχιτεκτονικής,υποστηρίζει ότι «με την κατασκευή του νέου μουσείου της Ακρόπολης,οι Έλληνες έδειξαν πόσα πολλά σημαίνουν για αυτούς τα γλυπτά του Παρθενώνα».Παράλληλα,δημοψήφισμα της ηλεκτρονικής σελίδας της Guardian δείχνει ότι το 92% των επισκεπτών είναι υπέρ της επιστροφής των γλυπτών.«Καθώς στεκόμουν εκεί την Κυριακή,την ώρα που οι πρώτοι επισκέπτες πλημμύρισαν το μουσείο,οπλισμένος με όλα τα επιχειρήματα ενός Λονδρέζου πατριώτη,αισθάνθηκα τις αντιρρήσεις μου να υποχωρούν.Εν μέρει διότι τα γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν ένα ενιαίο έργο τέχνης, το οποίο διαμελίστηκε αυθαίρετα.Αυτό το έργο δεν μπορεί ποτέ να αποκατασταθεί εντελώς, αλλά θα υπάρξει μεγάλο κέρδος από την εξασφάλιση όσο περισσότερων γλυπτών σε ένα σημείο.
Στην περίπτωση μίας κατακερματισμένης φιγούρας για παράδειγμα,είναι καλό να επανασυνδεθεί το κεφάλι με το λαιμό και τον κορμό,έστω και αν τα πόδια και τα χέρια έχουν χαθεί για πάντα.
Για να είμαστε πιο κυνικοί,το να κρατήσουμε τα μάρμαρα θα ήταν πλέον κακές δημόσιες σχέσεις για τη Βρετανία.Κάθε ένας από τους επισκέπτες του νέου μουσείου θα είναι θεατής στην ίδια ιστορία:εδώ βρίσκεται μία μεγάλη οικογένεια γλυπτών που μένουν χώρια εξαιτίας των γκρινιάρηδων Βρετανών, που εξακολουθούν να ασκούν τα αποικιακά δικαιώματα της λεηλασίας και του πλιάτσικου.Πάνω από όλα,όμως,οι Έλληνες έδειξαν με την κατασκευή αυτού του μουσείου πόσα πολλά σημαίνουν τα μάρμαρα για αυτούς.
Με λίγα λόγια δεν υπάρχει τίποτα που να μοιάζει με τα γλυπτά του Παρθενώνα και το να τα επιστρέψουμε δεν θα σήμαινε ότι το Λούβρο πρέπει να επιστρέψει τους πίνακες που απέσπασε ο Ναπολέων από τα ιταλικά μοναστήρια ή ότι η Βενετία πρέπει να επιστρέψει τα έργα τέχνης που έκλεψαν οι σταυροφόροι από την Κων/λη,τον 13ο αιώνα.
Το Βρετανικό Μουσείο θα έπρεπε με γενναιοδωρία και χάρη να επιστρέψει τα μάρμαρα. Θα έπρεπε να το κάνει αυτό χωρίς προϋποθέσεις,εκτός από μία:να απαιτήσουν από τους Έλληνες να αποδείξουν ότι νοιάζονται για την ίδια τους την κληρονομιά,διασώζοντας τα οικοδομήματα του 20ου αιώνα που βρίσκονται μπροστά από το Μουσείο,πλούσια σε υπέροχα art deco χαρακτηριστικά και νεο - κλασική διακόσμηση,τα οποία σκοπεύουν να κατεδαφίσουν για να δημιουργήσουν ένα πομπώδες κενό ανάμεσα στο μουσείο και την Ακρόπολη.Η κατεδάφιση αυτών των κτιρίων που αποδεικνύουν ότι οι Αθηναίοι ήταν σε θέση να δημιουργήσουν κάτι όμορφο στην σύγχρονη,όπως και στην αρχαία εποχή,θα ήταν βανδαλισμός χωρίς λόγο».
Απόσπασμα από άρθρο του Rowan Moore στην Evening Standard
Υπέρ της επιστροφής των γλυπτών το 92% των επισκεπτών της ιστοσελίδας της Guardian
Δημοσκόπηση με το ερώτημα «είναι ώρα να επιστρέψουμε τα Ελγίνεια Μάρμαρα;», πραγματοποιεί,μέσω της ηλεκτρονικής της σελίδας,η βρετανική εφημερίδα Guadrian.
Σύμφωνα με τα,μέχρι στιγμής,αποτελέσματα της δημοσκόπησης,η οποία ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες,το 92% των επισκεπτών της ιστοσελίδας,έχει απαντήσει υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων στην Ελλάδα,ενώ ΟΧΙ έχει απαντήσει μόλις το 8%.
Αυστραλιανό ψήφισμα υπέρ της επιστροφής των γλυπτών
Εισήγηση υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ψηφίστηκε πριν τρεις μέρες από τη Γερουσία της Αυστραλίας,σύμφωνα με δημοσίευμα του αυστραλιανού πρακτορείου AAP.Η εισήγηση ανήκει στον αρχηγό του κόμματος των Πρασίνων,Bob Brown.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα,«ο αρχηγός των Πρασίνων Bob Brown επιθυμεί ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας να πιέσει τη βρετανική κυβέρνηση να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα.Επί του παρόντος,τα γλυπτά βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο,αλλά οι Έλληνες έχουν χτίσει ένα δικό τους μουσείο,σχεδιασμένο για να στεγάσει αυτά τα -ανυπολόγιστης αξίας-έργα τέχνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: