Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Τα άγρια ζώα αντιμετωπίζουν εξίσου τον κίνδυνο του καρκίνου

Ο καρκίνος δεν απειλεί τη ζωή μόνο των ανθρώπων,αλλά και πολλών άγριων ζώων,σε βαθμό μάλιστα ορισμένα είδη να απειλούνται με εξαφάνιση,σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.Η μελέτη έγινε από ερευνητές της Εταιρίας Προστασίας Άγριων Ζώων (Wildlife Conservation Society),με επικεφαλής την παθολόγο δρα Denis McAloose και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature Reviews Cancer".
Ο καρκίνος,που είναι υπεύθυνος για πάνω από 10% των ανθρώπινων θανάτων διεθνώς, αντιμετωπίζεται ως αποκλειστικά ανθρώπινο πρόβλημα,αλλά η νέα μελέτη δείχνει πως αυτό είναι λάθος.Σύμφωνα με την έρευνα,υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί ζώων,στην πλειονότητα των ειδών της Γης,που πεθαίνουν από καρκίνο, χωρίς αυτό να γίνεται γνωστό,λόγω έλλειψης στοιχείων,γεγονός που υποτιμά την έκταση του προβλήματος στην φύση.Ο καρκίνος μπορεί να σκοτώσει τα ζώα στον ίδιο βαθμό ή και περισσότερο, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρα είδη,όπως ο "διάβολος της Τασμανίας",το μεγαλύτερο σαρκοφάγο μαρσιποφόρο ζώο του κόσμου,που κινδυνεύει πλέον με εξαφάνιση λόγω μιας σπάνιας μορφής καρκίνου,που κολλά με την επαφή.Ο καρκίνος εμφανίζεται στο στόμα και εμποδίζει τα δυστυχή ζώα να φάνε.Αν ο "διάβολος" όντως εξαφανιστεί,θα είναι το πρώτο γνωστό είδος στον πλανήτη μας που θα έχει αυτή την μοίρα εξαιτίας του καρκίνου.
Επίσης πολλά είδη που ζουν σε θαλάσσια περιβάλλοντα,μολυσμένα από τον άνθρωπο με χημικά,εμφανίζουν υψηλά ποσοστά καρκινικών όγκων,όπως ορισμένες φάλαινες ή γλώσσες. Ορισμένες εξάλλου ιογενείς μορφές καρκίνου των γεννητικών οργάνων επηρεάζουν την ικανότητα ορισμένων άγριων ζώων να αναπαράγουν,όπως οι θαλάσσιοι ελέφαντες,οι θαλάσσιες χελώνες και ορισμένα δελφίνια. Μερικές από αυτές τις μορφές καρκίνου αφορούν αποκλειστικά τα ζώα και άλλες σχετίζονται με ιούς που μολύνουν και τους ανθρώπους,όπως του έρπη,των κονδυλωμάτων και της ηπατίτιδας.
Η μελέτη κάνει έκκληση για την καλύτερη παρακολούθηση της υγείας των άγριων ζώων,με τη συνεργασία γιατρών και βιολόγων και με τη συνεργασία κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: