Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Θερμό φθινόπωρο σε οικονομικό και πολιτικό τοπίο

Τα φορολογικά μέτρα που ανακοινώθηκαν προσφάτως,δεν είναι παρά το πρώτο ήπιο κύμα, καθώς θα ακολουθήσει ένα δεύτερο πακέτο μέτρων για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας,προφανώς πιο σκληρό από αυτό που ήδη ανακοινώθηκε.
Νωρίτερα πάντως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αμιγώς πολιτικά μέτρα με την επιβολή της «ατζέντας νόμου και τάξης» στα θέματα ασφαλείας.
Όσον αφορά τα εισπρακτικά μέτρα,αυτά εκτείνονται σε ένα μεγάλο φάσμα διαρθρωτικών αλλαγών.Περιλαμβάνει την αξιοποίηση του μηχανισμού των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης, τις πληρωμές αμοιβών στο Δημόσιο από ένα μόνο φορέα,το ενδεχόμενο «παγώματος» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων,παρεμβάσεις στον κύκλο δαπανών στην υγεία,αλλαγές στα ασφαλιστικά ταμεία,διαχωρισμός των υπηρεσιών ασφάλισης και υγείας,η «απελευθέρωση» κλειστών επαγγελμάτων και ο έλεγχος των οικονομικών των δήμων.
Σε ότι αφορά τα θέματα ασφαλείας,στην ατζέντα θα κυριαρχήσουν η ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών,η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για κακουργήματα,η δημιουργία «τράπεζας DNA»,μέτρα για τη μετανάστευση και φυσικά ο νόμος για τις «κουκούλες».Εν τω μεταξύ,την ίδια ώρα,εντείνονται οι πιέσεις υπουργών και στελεχών της ΝΔ στον πρωθυπουργό για αλλαγές σε κυβέρνηση και κράτος.
Δεν αποκλείεται σύντομα ο πρωθυπουργός να αιφνιδιάσει με διορθωτικές αλλαγές σε κυβέρνηση και κράτος,ανακοινώνοντας ταυτόχρονα τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης. Άλλωστε,την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για να επιλέξει τη νέα ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων.
Αν ο πρωθυπουργός ανακοινώσει αλλαγές μέσα στο καλοκαίρι,όλοι θα περιμένουν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.Αν όμως οι αλλαγές γίνουν το φθινόπωρο,τότε θεωρείται πως θα περιμένει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: