Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Ο Ερντογάν για την ένταξη της Τουρκίας, το Κυπριακό και την ενέργεια

Άκαμπτος και ως ένα βαθμό επιθετικός προς όσους θέτουν εμπόδια στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας εμφανίστηκε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας,Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,κατά την ομιλία του σε Φόρουμ που διοργάνωσε το ίδρυμα Crans Montana.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός,μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών,Αχμέτ Νταβούτογλου και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων και αρμόδιο για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ,Εγκεμέν Μπαγκίς,συναντήθηκε με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να εξετάσουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα,ο κ.Ερντογάν επανέλαβε τη βούληση της χώρας του να ενταχθεί πλήρως στην ΕΕ,παρά τα εμπόδια που προβάλουν ορισμένες χώρες στη συνέχιση των διαπραγματεύσεών της με την ΕΕ.Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Τουρκία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και δήλωσε ότι το έργο των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί.
Ωστόσο,ο κ.Ερντογάν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων,τονίζοντας ότι οφείλεται σε "μικροπολιτικές σκοπιμότητες". Υπενθύμισε ότι από τον Οκτώβριο του 2005 που ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ανοίξει μόνο δέκα από τα 35 κεφάλαια,τονίζοντας ότι η χώρα του έχει μια άδικη αντιμετώπιση από την ΕΕ και πως καμία άλλη υποψήφια χώρα δεν είχε παρόμοια μεταχείριση.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό,ο Τ.Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία υποστηρίζει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συνολικής λύσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2009 θα αποδειχθεί εποικοδομητικό προς αυτήν την κατεύθυνση.Ωστόσο, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τις πραγματικές προθέσεις των Ελληνοκυπρίων,τονίζοντας ότι η Κύπρος συνεχώς μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.
Σε ό,τι αφορά το επίμαχο για την ΕΕ θέμα της ενέργειας,ο Τ.Ερντογάν εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει το κεφάλαιο ενέργειας και πως περιμένει τη συγκατάβαση της ΕΕ.Εμφανίστηκε επικριτικός τονίζοντας ότι το κεφάλαιο αυτό δεν ανοίγει,λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων και άφησε ασαφές το ενδεχόμενο να στηρίξει την υλοποίηση του ευρωπαϊκού αγωγού Ναμπούκο,ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας στην ΕΕ.Επίσης,ο Τούρκος πρωθυπουργός επέκρινε τη "μονομερή",όπως τη χαρακτήρισε,προσέγγιση της ΕΕ,η οποία,όπως είπε,"περιμένει τα πάντα από την Άγκυρα χωρίς να θέλει να δώσει ανταλλάγματα".
Από την πλευρά του ο Επίτροπος για τη διεύρυνση,Όλι Ρεν υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας για την ΕΕ σε θέματα ενεργειακής αναφερόμενος,ειδικότερα,στoν αγωγό Ναμπούκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: