Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

ΠΑΣΟΚ: Σίγουρα εκλογές τον Σεπτέμβρη. Δημοσκόπηση δίνει 42%

Το ΠΑΣΟΚ εμμένει σταθερά στη θέση,ότι «η χώρα χρειάζεται να γυρίσει σελίδα» και προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, καθώς στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα η κυβέρνηση θα μπορέσει να ανακάμψει μετά την εκλογική ήττα της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές.
Στο επιχείρημα ότι το ΠΑΣΟΚ όχι μόνον δεν μπορεί να επιβάλει εκλογές,αλλά η Ν.Δ. μαζί με άλλα κόμματα της Βουλής μπορεί να σχηματίσει πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας,τον ερχόμενο Μάρτιο,ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε -προχθές- πως «στην πράξη, μία παρόμοια στήριξη, είναι ένα είδος ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.Είναι απλά τα πράγματα» και συμπλήρωσε: «Δεν ξέρω αν θα φτάσουμε εκεί,είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν εκλογές πριν από εκείνη την περίοδο, αλλά νομίζω πως όλοι κατανοούμε ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει για πολύ έτσι».Αν ο Πρωθυπουργός αποφασίσει να μην καταφύγει σε εκλογές το φθινόπωρο,θα προσπαθήσει να «φορτώσει» το πολιτικό κόστος για τις εκλογές στα κόμματα που θα υπονομεύσουν τη διαδικασία,και κυρίως στο ΠαΣοΚ,του οποίου ο κ.Παπούλιας υπήρξε επί δεκαετίες υπουργός και ανώτατο στέλεχος.Από την άλλη πλευρά,εφόσον το ΠαΣοΚ επιμείνει στην άποψή του να μην υπερψηφίσει τον κ.Παπούλια για να εκβιάσει τη διάλυση της Βουλής,τότε θεωρείται βέβαιο πως ο ίδιος ο κ.Παπούλιας θα δηλώσει ότι δεν επιθυμεί στην επανεκλογή του.Στην περίπτωση αυτή ο κ.Καραμανλής απελευθερώνεται από τη δέσμευσή του και είναι πιθανό να αναζητήσει υποψήφιο πρόεδρο στην Αριστερά, ανακατεύοντας και πάλι από την αρχή την τράπουλα στο πολιτικό παιχνίδι.
Στο μυαλό των συνεργατών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει μπει η ιδέα πως ο Κ.Καραμανλής έχει τελεσίδικα αποφασίσει εκλογικό αιφνιδιασμό.
«Απλά θέλει να μας φορτώσει τις κάλπες για να έχει να λέει ότι κάποιοι άλλοι τον έριξαν»,έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη που συγκεντρώθηκαν χθες στον πέμπτο όροφο των κεντρικών γραφείων του κινήματος για να εκτιμήσουν την κατάσταση.Μάλιστα,υπήρξε κορυφαίο στέλεχος που έλεγε πως «δεν αποκλείεται ο Κ.Καραμανλής να βάλει δικούς του βουλευτές να τον ρίξουν,ώστε να βγει αδικημένος και στα μάτια των δικών του οπαδών».
Σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, ο πρωθυπουργός θέλει να κάνει εκλογές με στόχο να προλάβει την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ,ελπίζοντας πως έτσι θα μπορέσει να παραμείνει ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων,«Λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο»,σημείωσε ανώτερος κομματικός παράγοντας.
«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως πάμε για πάνω από 42%»,έχοντας πάρει στα χέρια του τα πρώτα στοιχεία από τις έρευνες που θα δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: