Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

ΗΠΑ-Βραζιλία 2-3 (vids)

Η εκπληκτική ανατροπή της Βραζιλίας στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών "έσβησε" το αμερικανικό όνειρο και με το 3-2 επί των ΗΠΑ,η "σελεσάο" κατέκτησε για τρίτη φορά (πολυνίκης) το τρόπαιο. Στον μικρό τελικό,η Ισπανία επικράτησε στην παράταση της Νότιας Αφρικής (vids).
Εικόνα αγώνα
Μετά την εμφάνιση των ΗΠΑ κόντρα στην Ισπανία,ουδείς περίμενε επανάληψη του αγώνα της φάσης των ομίλων.Οι Αμερικανοί επιστράτευσαν και πάλι διπλή άμυνα ζώνης, με μία αλλαγή στα αμυντικά χαφ,αφού τη θέση του τιμωρημένου Μάικλ Μπράντλεϊ κάλυψε επάξια ο Μπένι Φέιλαμπερ.Η "ψυχρολουσία" της "σελεσάο" ήρθε νωρίς,με το δεύτερο γρηγορότερο τέρμα σε τελικό (μετά από αυτό του Μίκαελ Λάουντρουπ το 1995 στο 8ο λεπτό).Ο Κλιντ Ντέμπσεϊ άνοιξε το σκορ στο 10' και με αυτό το τέρμα οι παίκτες του Μπομπ Μπράντλεϊ είχαν μεγαλύτερη ευχέρεια στο παιχνίδι τους,μιας και είχαν κάνει,εν πρώτοις,το χρέος τους.
Η Βραζιλία ντύθηκε...Ισπανία και αδυνατούσε να διασπάσει την άμυνα των ΗΠΑ.Η κίνηση δίχως την μπάλα ήταν κάτι...εξεζητημένο από τους παίκτες του Κάρλος Ντούνγκα.Ο Κακά φώναζε για να πάρει την μπάλα,ο Αντρέ Σάντος δοκίμαζε να σκοράρει από τα 40 μέτρα και με ένα σωρό παίκτες μπροστά,ο Μαϊκόν ήταν ο οργανωτής στην ομάδα και ο Λουίς Φαμπιάνο δεν...ενοχλούσε κανέναν στο παιχνίδι.Μία υποδειγματική αντεπίθεση των ΗΠΑ στο 27' ήταν αρκετή ώστε να "βυθίσει" ακόμα περισσότερο τους Βραζιλιάνους,με τον Λάντον Ντόνοβαν να χρίζεται σκόρερ του 2-0.
Οποτε η αμερικανική άμυνα δεν κατάφερνε να κρατήσει τη Βραζιλία,τότε ο Τιμ Χάουαρντ δήλωνε "παρών" με εύκολες ή δύσκολες επεμβάσεις.Ο Αμερικανός τερματοφύλακας ήταν ο κορυφαίος της ομάδας του στη διάρκεια του αγώνα και σε συνδυασμό με την κάκιστη παρουσία της Βραζιλίας στο πρώτο 45λεπτο,μετέτρεψε τη διατήρηση του μηδέν σε πολύ εύκολο έργο.
Το δεύτερο μέρος άρχισε χωρίς αλλαγές στις συνθέσεις,αλλά με αλλαγή στο σκορ.Ο Φαμπιάνο αποφάσισε να μπει στο κλίμα του αγώνα και με κίνηση φορ μείωσε σε 2-1 μόλις στο 46'.Το παιχνίδι είχε ξαναρχίσει,αφού οι Βραζιλιάνοι ανέβασαν την απόδοσή τους, παίζοντας πιο οργανωμένα και ορθόδοξα.Ο Κακά,πλέον, όταν ζητούσε την μπάλα την έπαιρνε και τα δύο ακραία μπακ σταμάτησαν να κάνουν το παιχνίδι της ομάδας,αλλά έπαιζαν επικουρικό ρόλο.Σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση του Φαμπιάνο, ο αγώνας μεταφέρθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου γύρω από την περιοχή των ΗΠΑ.
Στη διπλή άμυνα ζώνης δημιουργήθηκαν ρήγματα και αυτά η "σελεσάο" τα γέμιζε με τον Λούσιο και τον Ζιλμπέρτο Σίλβα,που πολλές φορές έπαιρναν ρόλο δεύτερου σέντερ φορ. Κατάφεραν να ισοφαρίσουν με κεφαλιά του Κακά,αλλά ο βοηθός θεώρησε ότι η μπάλα δεν πέρασε ολόκληρη τη γραμμή κι έτσι η πίεση συνεχίστηκε.Ο 27χρονος Βραζιλιάνος δεν το έβαλε κάτω και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να τροφοδοτήσει τους συμπαίκτες του για τις τελικές τους προσπάθειες,αφού προηγουμένως δημιουργούσε μόνος του τα κενά στην αντίπαλη άμυνα. Το πέτυχε στο 74',όταν έδωσε έτοιμο γκολ στον Ρομπίνιο,αυτός έστειλε την μπάλα στο δοκάρι,αλλά στην επαναφορά ο Φαμπιάνο έκανε το 2-2.
Η πλάστιγγα είχε γείρει,οι Ντάνι Αλβες και Ελάνο Μπλούμερ που είχαν περάσει στο ματς στη θέση των αρνητικών Σάντος και Ραμίρες πριν την ισοφάριση πρόσθεσαν "φρεσκάδα" και "καθαρό" μυαλό στο παιχνίδι και το τρίτο γκολ,αυτό της ανατροπής έμοιαζε με θέμα χρόνου. Ευκαιρίες σημειώθηκαν,ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν δέκα λεπτά μέχρι ο αρχηγός της ομάδας,Λούσιο,με κεφαλιά,ολοκληρώσει τον θρίαμβο και να διαμορφώσει το τελικό 3-2.Ενα σκορ που έστεινε τους Βραζιλιάνους στο κέντρο του γηπέδου,σε κύκλο να προσεύχονται στον Θεό για το τρίτο τρόπαιο της ιστορίας τους...
Κλειδί
Η αναπροσαρμογή της αγωνιστικής συμπεριφοράς της Βραζιλίας στο δεύτερο μέρος ήταν το στοιχείο που έδωσε μία ελπίδα στη "σελεσάο" για την ανατροπή.Οι ποδοσφαιριστές απέκτησαν σαφείς ρόλους,έστω και ασυνήθιστους με ορισμένους αμυντικογενείς παίκτες να επωμίζονται επιθετικά καθήκοντα,ωστόσο όλοι γνώριζαν που πρέπει να βρίσκονται, πότε πρέπει να βρίσκονται εκεί και τι πρέπει να κάνουν.
MVP
Το κλειδί σε αυτήν την μεταμόρφωση της Βραζιλίας,ήταν η παρουσία του Κακά.Στο πρώτο μέρος προσπάθησε αλλά οι συμπαίκτες του δεν τον βοήθησαν καθόλου.Στην επανάληψη,στα πρώτα λεπτά,πήρε εγωιστικά κάποιες προσπάθειες,δείχνοντας τον δρόμο.Και το πέτυχε, κάνοντας εξαιρετικό δεύτερο ημίχρονο,όταν θα μπορούσε να χριστεί και σκόρερ εάν ο βοηθός διαιτητή ήταν πιο προσεκτικός.
Αδύναμος κρίκος
Ο Τζόναθαν Σπέκτορ ήταν ο χειρότερος σε απόδοση παίκτης των ΗΠΑ και στα τρία τελευταία ματς,όπου οι Αμερικανοί ξεπέρασαν τους εαυτούς τους.Απέναντι στον Κακά και στον Ρομπίνιο στο δεύτερο μέρος δεν κατάφερε να ανταπεξέρθει και από τη στιγμή που αποσύρθηκε ο επιπόλαιος Αντρέ Σάντος και στη θέση του μπήκε ο δεξιοπόδαρος Ντάνι Αλβες,τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα.Από εκεί άνοιξε περισσότερες φορές η άμυνα των ΗΠΑ και από την πλευρά του η Βραζιλία δημιούργησε τις μεγαλύτερες ευκαιρίες.
Οι συνθέσεις
ΗΠΑ:Χάουαρντ,Σπέκτορ,Ονιέγου,Ντεμέριτ,Μποκανέγκρα,Κλαρκ (89' Κέισι),Φέιλαμπερ (75' Κλιέσταν),Ντέμπσεϊ,Ντόνοβαν,Αλτιντορ (75' Μπόρνστεϊν),Ντέιβις
Βραζιλία:Σέζαρ,Μαϊκόν,Λούσιο,Λουιζάο,Σάντος (66' Αλβες),Ζιλμπέρτο Σίλβα,Μέλο, Ραμίρες (66' Ελάνο),Κακά,Ρομπίνιο,Φαμπιάνο
Διαιτητής: Μάρτιν Χάνσον (Σουηδία)
ΗΠΑ-Βραζιλία 2-3

Δεν υπάρχουν σχόλια: