Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Public Issue: 6% μπροστά το ΠΑΣΟΚ

Εξι μονάδες προηγείται το ΠΑΣΟΚ της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου,όπως καταγράφηκε από το κυλιόμενο βαρόμετρο της Public Issue για λογαριασμό της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ.
Το ΠΑΣΟΚ αποσπά 34%, η ΝΔ 28%, ενώ ως τρίτο κόμμα τοποθετούνται οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 7%.Ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 6%,το ΚΚΕ με 5,5% και ο ΛΑΟΣ με 5%.
Στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ ανεβάζει τα ποσοστά του (63% έναντι 56% της προηγούμενης σύγκρισης),ενώ στη Νέα Δημοκρατία τα ποσοστά αυτά μειώνονται περαιτέρω (16% έναντι 20%).
Σε ό,τι αφορά την συσπείρωση των ψηφοφόρων για τα δύο μεγάλα κόμματα,στο ΠΑΣΟΚ οι διαρροές ψήφων κατευθύνονται κυρίως προς τους Οικολόγους (με 6%),ενώ στη ΝΔ κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ (7%) και τους Οικολόγους (5%).
Το ενδιαφέρον των πολιτών, σύμφωνα με το βαρόμετρο, είναι στραμμένο κυρίως στα εσωτερικά προβλήματα,ενώ λιγότερο από το 1/4 των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι παρακολουθούν ειδήσεις για τις ευρωεκλογές ή συμμετέχουν σε συζητήσεις γι'αυτές.
Η έρευνα της εταιρίας ALCO για λογαριασμό του τηλεoπτικού σταθμού ALTER δίνει προβάδισμα 4,1% στο ΠΑΣΟΚ.Yποχωρούν ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ,ενώ οι Οικολόγοι διατηρούν το υψηλό τους ποσοστό.Χαμηλή η συσπείρωση της ΝΔ.
Στο γκάλοπ της ΚΑΠΑ Research για τον Αγγελιοφόρο της Κυριακής,το ΠΑΣΟΚ προηγείται κατά 3,1% της ΝΔ. Ειδικότερα,συγκεντρώνει 31,5% έναντι 28,4% του κυβερνώντος κόμματος.Η «αδιευκρίνιστη ψήφος» ανέρχεται στο 12,7%,με τους μισούς να προέρχονται από τη ΝΔ και το 37% από το ΠΑΣΟΚ.
Οι Oικολόγοι Πράσινοι συγκεντρώνουν ποσοστό 8,1%,το ΚΚΕ κινείται στο 7,3%,ο ΣΥΡΙΖΑ στο 5,3%,ο ΛΑOΣ στο 4,4%.Η Δράση των Μάνου και Μπουτάρη φτάνει στο 1,2% και το Μακεδονικό Μέτωπο των Παπαθεμελή - Ζουράρι στο 0,8%.
Στην παράσταση νίκης το ΠΑΣOΚ θεωρείται νικητής των εκλογών από τους 2 στους 3 ψηφοφόρους,ενώ η ΝΔ από τον 1 στους 5.
Oι 7 στους 10 πολίτες δηλώνουν ότι ψηφίζουν με τα ίδια κριτήρια τόσο στις βουλευτικές,όσο και στις ευρωεκλογές,ενώ το 27,3% ότι ψηφίζει με διαφορετικά κριτήρια.
Στη δημοσκόπηση της MRB για τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ είναι 2,8%.Συγκεκριμένα,το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 29,2% έναντι 26,4% της ΝΔ.Ακολουθούν ΚΚΕ με 6,6%,ΣΥΡΙΖΑ με 6,2%,Οικολόγοι Πράσινοι με 6,2% και ΛΑΟΣ με 4,6%.
Ο Κ. Καραμανλής διατηρεί προβάδισμα καταλληλότητας πέντε μονάδων έναντι του Γ. Παπανδρέου,με 38,2%, έναντι 33,2% αντιστοίχως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: