Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Ευρωεκλογές, υποκρισία, ντομάτες θερμοκηπίου και άσφαιρα πυρά;

Για τις ευρωεκλογές,τα ψηφοδέλτια,τις δημοσκοπήσεις αλλά και για τις μεταξύ τους διαμάχες μίλησαν στις κυριακάτικες εφημερίδες η υπουργός Εξωτερικών,Ντόρα Μπακογιάννη,ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,Γιώργος Παπανδρέου,ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και η γενική γραμματέας της Κ.Ε.του ΚΚΕ,Αλέκα Παπαρήγα.
«Το ΠΑΣΟΚ θέλει την εξουσία για την εξουσία»
Η υπουργός Εξωτερικών,Ντόρα Μπακογιάννη,σε συνέντευξή της στο Βήμα,τονίζει ότι ούτε η κυβέρνηση αλλά ούτε η στρατηγική του πρωθυπουργού δεν κρίνονται στις ευρωεκλογές.«Οι κυβερνήσεις κρίνονται στις εθνικές εκλογές»,προσθέτει.
Επισημαίνει ότι:«Η κάλπη δεν χρειάζεται Πυθία για να ερμηνευτεί το αποτέλεσμα.Δεν δυσκολεύεται κανείς να διαπιστώσει αν ένα μήνυμα είναι θετικό ή αρνητικό.Τα μηνύματα της κάλπης είναι πάντοτε καθαρά.Δεν σηκώνουν πολλές ερμηνείες.Τώρα αν υπάρχουν πολιτικοί που αρνούνται να τα αναγνώσουν,αυτό είναι δικό τους πρόβλημα».
Ωστόσο,ομολογεί πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τη ΝΔ όχι μόνο λόγω κρίσης, αλλά και της σκανδαλολογίας που συνεχίζει να κυριαρχεί στην πολιτική επικαιρότητα, επειδή, όπως τονίζει,τα κόμματα δεν τόλμησαν να καταργήσουν τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.Ακόμα,δηλώνει πως η κυβέρνηση δεν είναι εκείνη που επιδιώκει την πόλωση αλλά δεν μπορεί πια να μην απαντά στις επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ και στην επιλογή του να χωρίζει τους πολίτες σε σοσιαλιστές και βάρβαρους.«Το ΠΑΣΟΚ με φανατισμό επιχειρεί την κομματική εκμετάλλευση των εξελίξεων για να πετύχει την εξουσία.Θέλει την εξουσία για την εξουσία»,αναφέρει.Όσο για το τηλεοπτικό σποτ με τα παπαγαλάκια,η υπουργός θεωρεί ότι δεν υπερβαίνει τα όρια του πολιτικού πολιτισμού που επικαλείται η ΝΔ ενώ υπογραμμίζει ότι:«Το βρίσκω έξυπνο και νομίζω ότι όλοι όσοι το είδαν αντιλαμβάνονται πως δεν απέχει από όσα ζούμε».
«Ο κ. Καραμανλής υποκρίνεται»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,Γιώργος Παπανδρέου,σε συνέντευξή του στην Καθημερινή,τονίζει ότι:«Ο κ. Καραμανλής υποκρίνεται.Δεν έφταιξε κανένας νόμος για την απόφασή του να μη στείλει υποθέσεις διαφθοράς στη Δικαιοσύνη.Για την απαγόρευση στους βουλευτές του να συμμετέχουν σε ψηφοφορίες.Για το κλείσιμο της Βουλής ξαφνικά,νύχτα,με αποτέλεσμα την παραγραφή.Η πρόσκληση του κ.Καραμανλή για διάλογο είναι καταφανώς υποκριτική.Αν εννοούσε αυτά που λέει,η Βουλή θα ήταν ανοιχτή και θα συζητούσαμε εκεί».
«Η σημερινή πλειοψηφία στη Βουλή και όχι ο νόμος έχουν την πολιτική ευθύνη για την παραγραφή και ατιμωρησία»,προσθέτει.Ακόμα,επισημαίνει πως:«Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και η παραμονή της κυβέρνησης Καραμανλή είναι μια πηγή αστάθειας».
Για το ΠΑΣΟΚ,«όσο γρηγορότερα γίνουν εθνικές εκλογές,τόσο το καλύτερο για τον τόπο», ενώ ο κ.Παπανδρέου τονίζει ότι:«η επανεκλογή του κ.Παπούλια,εφ’όσον βέβαια ο ίδιος το επιθυμεί,θα γίνει από μια νέα Βουλή με τη συμβολή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ».Σε ερώτηση κατά πόσο το ευρωψηφοδέλτιο συνιστά «προάγγελο» της κυβέρνησης που θα σχηματίσει,ο κ.Παπανδρέου απαντά συγκεκριμένα πως «είναι ένα ψηφοδέλτιο που υπηρετεί τις ανάγκες του τόπου και αυτό το κριτήριο θα ισχύσει και για την επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ»,ενώ αφήνει εμμέσως να εννοηθεί πως σε περίπτωση νίκης στις προσεχείς εκλογές θα αξιοποιήσει κατά τη διαμόρφωση της κυβέρνησης και νέα πρόσωπα.
«Ντομάτες θερμοκηπίου» τα ευρωψηφοδέλτια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
«Είμαστε όλοι στη μάχη και συλλογικά αποφασίζουμε που θα αξιοποιηθεί ο καθένας και η καθεμία από εμάς»,τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας,σε συνέντευξή του στο Βήμα, αναφερόμενος στην απόφαση του Αλέκου Αλαβάνου να εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών.Σε ερώτηση του δημοσιογράφου,αν πιστεύει ότι αν τέτοιες κινήσεις ακυρώνουν την ανανέωση που προωθεί στο κόμμα,απάντησε ότι:«Όχι,σε καμία περίπτωση.Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».Ακόμα,«κάθε άλλο παρά χαλαρή» θεωρεί την ψήφο στις 7 Ιουνίου και καλεί τους ψηφοφόρους να προτιμήσουν τις κάλπες και όχι τις ξαπλώστρες για να δώσουν μια «ηχηρή σφαλιάρα» στα μεγάλα κόμματα.Κατηγορεί τα δύο κόμματα ότι ευνοούν την αποχή ενώ μίλησε και για τα ευρωψηφοδέλτια τους χαρακτηρίζοντας τα:«Σαν ντομάτες θερμοκηπίου.Άνοστα,προσαρμοσμένα στις ανάγκες να τακτοποιηθεί κάποιο στελεχικό δυναμικό του προεδρικού περιβάλλοντος.Και ξεκομμένα από την κοινωνία».
Για τους Οικολόγους –Πράσινους δηλώνει ότι δεν απειλείται και τονίζει ότι:«Καλό είναι να υπάρχει ένα οικολογικό κόμμα στην Ελλάδα»,αλλά «Αν η πρόθεσή τους είναι να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ,ακόμη και με τη Νέα Δημοκρατία,φοβάμαι ότι τα οφέλη για το περιβάλλον θα είναι πολύ λιγότερα εν σχέσει με τα οφέλη για τους ίδιους».Τέλος, αναφέρει ότι:«προσβλέπουμε στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ.Η κοινωνία πρέπει να στραφεί αριστερά για να βγάλει πέρα την επίθεση που δέχεται».
«Να πατώσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ»
Ασφαιρα πυρά χαρακτηρίζει την αποχή και το λευκό στις ευρωεκλογές η γενική γραμματέας της Κ.Ε.του ΚΚΕ,Αλέκα Παπαρήγα,σε συνέντευξή της στην Ελευθεροτυπία. Προσθέτει,ακόμα,πως:«Τα ποσοστά αποχής στις χώρες της ΕΕ είναι γιγάντια.Ποιοι τα παίρνουν υπόψη;Κανένας.Η αποχή και το λευκό βολεύουν την ΕΕ.Θέλουν τους λαούς στο περιθώριο για να τους κρατάνε εντός των τειχών».
Για το ΚΚΕ,«το θέμα τίθεται ως εξής:Να πατώσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να ενισχυθεί το ΚΚΕ», αναφέρει. Ενώ υπογραμμίζει πως: «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τροφοδοτούν τη διαφθορά με την πολιτική τους,που είναι θέμα ταξικής επιλογής.Αυτή δεν θέλουν να αποκαλύπτεται για αυτό ό ένας κουκουλώνει τα σκάνδαλα του άλλου, και όχι μόνο τα δικά του».Η γ.γ.του ΚΚΕ πιστεύει επίσης ότι «η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με του ΠΑΣΟΚ,καθώς και τα δύο είναι κόμματα του Μάαστριχτ».
Τέλος,αναφερόμενη στην κόντρα με τον Θ.Πάγκαλο,δηλώνει ότι:«Η αντίθεση μας είναι με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ,που με τον ΛΑΟΣ πρωτοστατούν στον αντικομμουνισμό.Όποιος κατηγορεί οφείλει να φέρνει αποδείξεις.Συκοφαντία και προβοκάτσια κάνουν ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ. Δεν μας πτοούν.Δεν είμαστε όλοι ίδιοι.Γνωρίζει το ΚΚΕ πως να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: