Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Ουραγός στην Ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα

Προτελευταία στην Ευρώπη και δέκα χαμένες θέσεις παγκοσμίως είναι το σκηνικό που συνθέτει την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας,και κατ’επέκταση την οικονομία της,σύμφωνα με την Παγκόσμια επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας 2009 που κατάρτισε το Διεθνές Ινστιτούτου Ανάπτυξης Μάνατζμεντ.Από τις 57 χώρες που συμμετέχουν στην επετηρίδα,η Ελλάδα βρέθηκε στην 52η θέση σημειώνοντας μια εντυπωσιακή «βουτιά» δέκα θέσεων σε σχέση με το 2008.Την ίδια ώρα, η Βουλγαρία κατατάσσεται στην 38η θέση. Η υποχώρηση αυτή τοποθέτησε την Ελλάδα στον πυρήνα των «χαμένων»,μαζί την Εσθονία,την Κολομβία,την Ταϊβάν και τη Ρουμανία.
Την ίδια ώρα, μεταξύ των 24 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα καταλαμβάνει την 23η θέση, νικώντας… κατά κράτος την Ρουμανία που βρέθηκε στην τελευταία θέση! Σύμφωνα με την Επετηρίδα τα 24 κράτη-μέλη – χωρίς να συνυπολογιστούν οι επιδόσεις Κύπρου, Μάλτας,Λετονίας-τα 13 παρουσίασαν βελτίωση επιδόσεων και άνοδο στη λίστα,τα δύο καμία μεταβολή και τα εννέα πτώση.
Οι αντιδράσεις του ΣΒΒΕ
Ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος που δια στόματος προέδρου παρουσίασε τα αποτελέσματα στην Θεσσαλονίκη τόνισε πως «αυτή είναι η πραγματικότητα,η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σήμερα» με κυριότερα προβλήματα την κακή δημοσιονομική κατάσταση,τις χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες του κράτους,τη γραφειοκρατία,την εκτεταμένη διαφθορά,την ύπαρξη δομικής ανεργίας,τη στρεβλή λειτουργία του ανταγωνισμού και τη μεγάλη παραοικονομία.
Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ διευκρίνισε πως για ια τη "βαθμολόγηση" συνεκτιμήθηκαν συνολικά 329 δείκτες.
Στον τομέα «Οικονομικής Αποδοτικότητας» η Ελλάδα έχασε τέσσερις θέσεις και βρίσκεται πλέον στην 52η.
Στην αποτελεσματικότητα κυβέρνησης και επιχειρήσεων έχασε από επτά θέσεις,με αποτέλεσμα να κατατάσσεται 53η και 49η αντίστοιχα.
Σταθερή στην 35η θέση παρέμεινε η Ελλάδα στον τομέα των υποδομών για τη διετία 2008-2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: