Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Νέα «καμπάνα» από το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

Έκθεση με μελανά χρώματα για την ελληνική οικονομία παραδίδει τη Δευτέρα στην κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.To έλλειμμα εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 6% και το χρέος πως θα παραμείνει σε επίπεδα υψηλότερα του 100% (2009-10). Ζητείται περιορισμός των δαπανών αλλά «πάγωμα» των φόρων.
Αναφορικά με το χρέος,το ΔΝΤ προβλέπει ότι σταδιακά ο πληθωρισμός και τα επιτόκια θα αυξηθούν,με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να δανείζεται ακριβότερα και ο προϋπολογισμός να επιβαρύνεται περαιτέρω.Μάλιστα,στελέχη του ΔΝΤ φέρονται να διατυπώνουν την άποψη ότι αν δεν σημειωθεί αποκλιμάκωση τα επόμενα χρόνια,είναι πιθανό η Ελλάδα να μην είναι σε θέση να εξασφαλίσει τον απαραίτητο δανεισμό.
Ο διεθνής οργανισμός,αναφερόμενο στα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος,τοποθετείται αρνητικά απέναντι στην προοπτική περαιτέρω αύξησης των φόρων,προτάσσοντας την πολιτική του περιορισμού των δαπανών.Προτείνει,επίσης,τη φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με τους ίδιους συντελεστές,αναδεικνύει ως «κλειδί» για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης το «λιγότερο» κράτος και αποδίδει την κακοδαιμονία της ελληνικής οικονομίας στην αναποτελεσματικότητα και στη σπατάλη του δημόσιου τομέα,που έχει εκθρέψει τη φοροδιαφυγή.
Επιπλέον,εκφράζει επιφυλάξεις αναφορικά με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης όπως η μείωση του τέλους ταξινόμησης στα αυτοκίνητα. Συγκεκριμένα,εκτιμά ότι το μέτρο θα επιφέρει απώλεια εσόδων χωρίς παράλληλα να οδηγήσει σε τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Το κλιμάκιο του ΔΝΤ το οποίο εκπόνησε το πόρισμα χαρακτηρίζει ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό της τάξης του 25% που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ως εγγύηση στα στεγαστικά δάνεια.Στο πλαίσιο της σκληρής πολιτικής την οποία συστήνει στο υπουργείο Οικονομίας,το ΔΝΤ ζητά μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας,επισημαίνει ότι οι μισθολογικές αυξήσεις είναι υψηλές και ζητά εκ νέου αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: