Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Ευρωεκλογές: 33 τα υποψήφια κόμματα με τα 5 μεγάλα στο ντιμπέιτ

Στα τριάντα τρία ανέρχονται τα κόμματα και οι συνασπισμοί που δήλωσαν ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου,ενώ το μόνο που απομένει είναι η εξέταση της νομιμότητας συμμετοχής τους από τον Άρειο Πάγο.Παράλληλα,το ένα και μοναδικό τηλεοπτικό ντιμπέιτ των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων ορίστηκε για την Πέμπτη 28 Μαΐου.Η τηλεοπτική «μονομαχία» μεταξύ Καραμανλή-Παπανδρέου,που είχε προτείνει το ΠΑΣΟΚ,απορρίφθηκε τελικά από τον πρωθυπουργό κι έτσι οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων θα συμμετάσχουν μαζί με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς στην αναμέτρηση της 28ης Μαΐου,στις 8 το βράδυ.Σημειώνεται,μάλιστα,ότι το ντιμπέιτ μετατέθηκε μία ώρα νωρίτερα, λόγω της διεξαγωγής του τρίτου τελικού μπάσκετ Ολυμπιακού – ΠΑΟ που ξεκινάει στις 21:30.
Οι εκπρόσωποι των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων πραγματοποίησαν σύσκεψη χθες στη Βουλή,προκειμένου να διευθετήσουν τις λεπτομέρειες του ντιμπέιτ.Συμμετείχαν οι Ευ. Αντώναρος και Γ. Αγγέλου (Ν.Δ.), Γ. Παπακωνσταντίνου και Μ. Παπαϊωάννου (ΠΑΣΟΚ), Μ. Μαΐλης (ΚΚΕ),Α. Καρίτζης και Π. Σκουρλέτης (ΣΥΡΙΖΑ) και Κ. Αϊβαλιώτης (ΛΑΟΣ). Μεταξύ άλλων,συμφώνησαν στη θεματολογία του ντιμπέιτ,η οποία θα περιλαμβάνει τους εξής πέντε κύκλους:«Ευρώπη-Εξωτερική Πολιτική»,«Οικονομία-Ανάπτυξη»,«Παιδεία-Περιβάλλον»,«Κοινωνική Πολιτική- Εργασία»,«Δημόσια Διοίκηση-Διακυβέρνηση».
Στο ντιμπέιτ θα μετέχουν δημοσιογράφοι μόνο από τηλεοπτικούς σταθμούς,καθώς απορρίφθηκε η πρόταση του ΚΚΕ να συμμετέχουν δημοσιογράφοι κι από άλλα Μέσα. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων συμφώνησαν στα ονόματα των δημοσιογράφων, τα οποία δόθηκαν, ατύπως, στον Ευ. Αντώναρο από τους ίδιους τους σταθμούς.
Οι δημοσιογράφοι θα είναι οι Μαρία Χούκλη (ΝΕΤ),Ολγα Τρέμη (Mega),Νίκος Ευαγγελάτος (AΝΤ1),Αντώνης Σρόιτερ (Alpha),Αντρέας Κωνσταντάτος (Alter),Αιμίλιος Λιάτσος (Star), Σία Κοσσιώνη (ΣΚΑΪ),με συντονίστρια την Μαρία Χούκλη.Σημειώνεται ότι η Σία Κοσσιώνη επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τον ΣΚΑΪ,μετά το «βέτο» του Γ. Καρατζαφέρη,που δεν επιθυμούσε τη συμμετοχή του Α. Παπαχελά. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν στη διάθεσή τους 1,5 λεπτό να απαντήσουν στις ερωτήσεις και η όλη διαδικασία του ντιμπέιτ θα κρατήσει περίπου δύο ώρες.
Αντιδράσεις στο ΚΚΕ,ισορροπίες στο ΣΥΡΙΖΑ
Την έντονη αντίθεσή του με τη διαδικασία του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και την παρουσία δημοσιογράφων μόνον από τα τηλεοπτικά ΜΜΕ,εξέφρασε το ΚΚΕ,μέσω του εκπροσώπου Τύπου του,Μ. Μαΐλη.Ο Μ. Μαΐλης έκανε λόγο για «παράλληλους μονόλογους» που, όπως είπε,δεν βοηθούν τους τηλεθεατές να κρίνουν και να συγκρίνουν τις θέσεις των κομμάτων.Το ΚΚΕ είχε προτείνει να απαντούν οι πολιτικοί αρχηγοί σε ίδιες ερωτήσεις,για να γίνεται σύγκριση,κάτι που επίσης απορρίφθηκε.
Παράλληλα,με παρέμβαση της Α. Παπαρήγα,το ΚΚΕ ζήτησε με επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών Π. Παυλόπουλο την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων υπουργείων ώστε να εξασφαλιστεί το εκλογικό δικαίωμα των ναυτολογημένων ναυτεργατών.Όπως αναφέρεται στην επιστολή,έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις πλοίων της ακτοπλοΐας,οι πλοίαρχοι των οποίων δεν κατέθεσαν μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες τη λίστα πληρώματος στα αρμόδια Πρωτοδικεία,ώστε οι ναυτεργάτες που την 7η Ιουνίου θα βρίσκονται σε δρομολόγιο να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και να ψηφίσουν στους τόπους ελλιμενισμού του πλοίου. Το ΚΚΕ ζητάει να συνεδριάσει άμεσα η διακομματική επιτροπή για το θέμα,κάτι που αναμένεται να συμβεί σήμερα.
Εν τω μεταξύ, σούσουρο έχει προκαλέσει η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας,Α. Αλαβάνο και όχι από τον πρόεδρο του ΣΥΝ,Α. Τσίπρα.Η απόφαση αυτή λήφθηκε αργά χθες το βράδυ, παρά το γεγονός ότι επικεφαλής της κεντρικής προεκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Α. Τσίπρας.Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ,Ανδρέας Καρίτζης,ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι «είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε δύο πολύ ικανούς και αποτελεσματικούς αρχηγούς,οι οποίοι μπορούν να εκπροσωπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο ντιμπέιτ».
Η επιλογή Αλαβάνου ενδέχεται να σχετίζεται με τη χαμηλή δημοτικότητα που έχει το κόμμα στις ηλικίες άνω των 45 ετών.Σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης,ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει ιδιαίτερα υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά στις μικρές ηλικίες,ενώ σε ηλικίες άνω των 45 ετών τα ποσοστά πέφτουν κάτω από το 5% κι ίσως γι’ αυτό να επιλέχθηκε ο αρχαιότερος εκ των δύο.
Τα 33 υποψήφια κόμματα των ευροεκλογών
Τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών,στις ευρωεκλογές του Ιουνίου,είναι τα εξής:Νέα Δημοκρατία (Κ. Καραμανλής),Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) (Γ. Παπανδρέου),Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Α. Παπαρήγα),Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) (Α. Τσίπρας),Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.) (Γ. Καρατζαφέρης),Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο (ΠΑ.Μ.ΜΕ.) (Σ. Παπαθεμελής),Δράση (Σ. Μάνος),Ένωση Κεντρώων (Β. Λεβέντης),Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή (Ν. Μιχαλολιάκος), Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (Α.Σ.Κ.Ε.) (Ν. Καργόπουλος,Ν. Λεοντόπουλος,Σ. Στενός),Κόμμα Φιλελευθέρων (Εμμ. Καλιγιάννης),Δημοσθένης Βεργής - Ελληνες Οικολόγοι, Οικολόγοι Ελλάδας - Κ. Παπανικόλας - Πολιτική Κάθαρση,Οικολόγοι Πράσινοι (εκτελεστική επιτροπή Φ. Δραγούμης,Ε. Ζώτου, Ο. Κολοκούρης,Α. Λεμπέση, Ε. Μυριβήλη, Ν. Χρυσόγελος),Οικολόγοι Εναλλακτικοί (Μιχ. Δερτούζος),Οικολόγοι Ζωόφιλοι Ελλάδας (Αγγ. Κουτηλέκου),ΟΑΚΚΕ Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ (διοικούσα επιτροπή: H. Ζαφειρόπουλος,Ε. Κωνσταντινοπούλου, Δ. Γουρνάς),Μαρξιστικό - Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (Αν. Παπαδόπουλος,Π. Κουφοβασίλης),Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ τροτσκιστές) (Σαμπετάι Μάτσας,Σάββας Μιχαήλ),Πολιτικό Ελληνοευρωπαϊκό Φιλοζωικό Κίνημα (Γ. Μαυρουδής),Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών (Γεωργ. Τσαγκανέλιας),Το Κόμμα του Υπεύθυνου Πολίτη (Κ. Σαρίνας), Φιλελεύθερη Συμμαχία (Φωτ. Περλικός), Κοινωνία (Εμμ. Βολουδάκης),Δημοκρατικοί (Μ. Μελετόπουλος),Λευκό (Κ. Ντάλιος),Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία - Ουράνιο Τόξο (Σ. Αναστασιάδης),Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.) διοικούσα επιτροπή 13 ατόμων,Πατριωτικό Ανθρωπιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΑΝ.Κ.) (Γ. Δόντας),Κόμμα Νέων (Κ. Τοψόγλου),Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος (ΠΑ.Ε.Κ.Ε.) (Μ. Τζαλαζίδης),Ελληνική Ενότητα (ΕΛ.ΕΝ.) (Β. Πρωτόπαπας), Ελληνικό Κίνημα Αμεσης Δημοκρατίας (Γ. Κόκκας).
Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων έληξε χθες και θα ακολουθήσει η εξέταση της νομιμότητας συμμετοχής των παραπάνω κομμάτων,από το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου,για την ανακήρυξή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: