Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Τα τουρκικά φιρμάνια κι η κατάρρευση των μύθων

Όλα όσα ακούμε και μαθαίνουμε το τελευταίο διάστημα για τις ιστορίες με τη γη και την περιουσία της Μονής Βατοπαιδίου,τα πολυτελή τζιπ και τον τρόπο απόκτησής τους, μας δημιουργούν απορίες ακόμη και για τον Ακάκιο των παιδικών μας χρόνων, τότε που το μόνο που ζητούσε ανεβασμένος επί του όνου του, ήταν τα μακαρόνια να είναι Μίσκο!
Ρε,μπας και τά’ παιρναν οι καλόγεροι από τότε,μπας κι έκαναν μπίζνες από τότε;
Μπα,σύμπτωση!
Από την άλλη,όμως,όλα αυτά,κλονίζουν - αν όχι καταρρίπτουν- κάποιους κορυφαίους εκκλησιαστικούς – ιστορικούς μύθους.
Είναι δεδομένο,ότι η Εκκλησία, για πολλά χρόνια,από τη περίοδο της τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα,επιχειρούσε και επιχειρεί να εμφανίζεται ως η κορυφαία προστάτιδα του έθνους μας.Οι περισσότεροι,αν όχι όλοι,οι ιερείς και οι «ψηφοφόροι» τους, ισχυρίζονται ότι η Ορθοδοξία ήταν εκείνη που πρωτίστως συνετέλεσε στην επιβίωση του έθνους.Προτάσσουν,μάλιστα το περίφημο «κρυφό σχολειό»,ως τη κορωνίδα των ισχυρισμών τους, σε συνδυασμό με διωγμούς κληρικών και βασανιστήρια.
Όσοι τ’ αμφισβητούν,στη πυρά.Όσοι έχουν διαφορετική άποψη,είναι άνθρωποι του διαβόλου και άμα λάχει άπιστα τέκνα, κατεβάζουμε και στο Σύνταγμα το λάβαρο της επανάστασης,επειδή το θρήσκευμα δεν αναγράφεται στις ταυτότητες.
Για να δείξουμε και πάλι ότι δεν έχουμε μάθει να σκύβουμε.
Στους αντίχριστους,γιατί από σκύψιμο άστα να πάνε.....
Κι ενώ,η Εκκλησία και οι ταγοί της ισχυρίζονται ότι ισχυρίζονται,όλα όσα τελευταία βγαίνουν στο φως της ημέρας και της δημοσιότητας,με τις σκανδαλώδεις ανταλλαγές αξιοποιήσιμης γης,κλονίζουν συθέμελα τα πάντα.
Οι μοναχοί του Αγίου Όρους,για να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους ότι οι προς ανταλλαγή εκτάσεις,ανήκουν σ’ εκείνους,παρουσιάζουν φιρμάνια σουλτάνων τα οποία τους προσφέρουν τη γη!
Δηλαδή,εκεί που η Εκκλησία μας διδάσκει ότι στη τουρκοκρατία υπέστη πλείστους διωγμούς,έρχεται η ίδια με τα σουλτανικά φιρμάνια να αυτομουτζωθεί!
Γιατί,τι άλλο μπορεί να κάνει,όταν παρουσιάζει η ίδια ντοκουμέντα,με τα οποία αποδεικνύεται,ότι όχι μόνο ουδείς τη καταδίωκε,αλλά αντιθέτως ο... άπιστος της δώριζε κτήματα και προστάτευε τα ιδιοκτησιακά της δικαιώματα;
Τι άλλο μπορεί να κάνει η Εκκλησία μας από το αυτομούτζωμα,όταν ομολογεί ότι η οικοδόμηση του έθνους μας και της Ορθοδοξίας –μέσω εκείνης – στηρίχθηκε στα στα μπαξίσια των μουσουλμάνων;
Και κάτι τελευταίο.
Τι θα είχε γίνει άραγε στον τόπο που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα,αν όσα είπαν οι μοναχοί για την ανταλλάξιμη γη τους – ότι δηλαδή τους την είχε παραχωρήσει ο σουλτάνος με φιρμάνι – είχαν γραφεί στο περίφημο σχολικό βιβλίο της ιστορίας;
Στη πυρά,στη πυρά!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: