Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Πασχαλινές διακοπές: συμβουλές προστασίας των παιδιών

Πάσχα προ των πυλών:παιδικοί σταθμοί,νηπιαγωγεία και σχολεία κλείνουν και τα παιδιά έχουν πια άφθονο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή τους για ξεκούραση,παιχνίδι,βόλτες αλλά και… σκανταλιές.Κάτι που αυτομάτως σημαίνει μεγαλύτερη ευθύνη για τους γονείς και γενικά τους μεγάλους που έχουν αναλάβει τη φροντίδα των παιδιών.Το μη κερδοσκοπικό σωματείο Αντιμετώπιση του Παιδικού Τραύματος δίνει κι εφέτος οδηγίες προς… ναυτιλομένους ενόψει των πασχαλινών διακοπών:
Τι πρέπει να προσέχετε στο σπίτι
Όταν βάφετε τα αυγά και πλάθετε πασχαλινά κουλουράκια,δεν αφήνετε ποτέ τα παιδιά χωρίς επίβλεψη στην κουζίνα –τα εγκαύματα καραδοκούν.
Την Κυριακή του Πάσχα,ιδιαίτερη προσοχή στις ψησταριές και στις σούβλες-τα αναμμένα κάρβουνα και τα πυρωμένα σίδερα αποτελούν αιτία σοβαρών εγκαυμάτων.
Εάν πάτε διακοπές,βεβαιωθείτε ότι ο τόπος διαμονής σας είναι ασφαλής για τα παιδιά σας.Οφείλετε να προσέξετε ιδιαιτέρως:μπαλκόνια,παράθυρα,σκάλες,τζάκια,πισίνες, πηγάδια και αρδευτικά κανάλια και να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
Στην αγορά
Μην ξεχνάτε:όταν βγαίνετε με τα παιδιά για ψώνια,τα κρατάτε πάντα από το χέρι και όταν περπατάνε στο δρόμο να είναι πάντοτε από τη μέσα πλευρά του πεζοδρομίου.
Στην εκκλησία
Προσοχή στις λαμπάδες!Να αποφεύγετε όσες είναι στολισμένες με εύφλεκτα υλικά.Να μην ξεχνάτε ότι η φλόγα και το λιωμένο κερί μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα.
Προσοχή στα βεγγαλικά.Όσο ασφαλή κι αν τα θεωρείτε,όσο έμπειρο κι αν θεωρείτε τον εαυτό σας ή άλλους στη ρίψη τους,μην ξεχνάτε τα τραγικά ατυχήματα που συμβαίνουν κάθε χρόνο το Πάσχα με αιτία τα βεγγαλικά.
Στο παιχνίδι
Διακοπές και ωραίος καιρός είναι συχνά αφορμή για βόλτες με ποδήλατο.Ας μάθουν τα παιδιά μας να φοράνε κράνος,έτσι αποφεύγουν σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι.
Ποδήλατο,skate board,πατίνια ή πατίνι,δεν νοούνται για τους χρήστες τους χωρίς κράνος και ό,τι άλλο υλικό ασφαλείας χρειάζεται (επιγονατίδες,καλύμματα για τους καρπούς,κλπ.).
Στο αυτοκίνητο
Τα παιδιά (μέχρι 13 ετών) πρέπει να κάθονται πάντα στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου και πάντοτε δεμένα με ζώνη.
Φοράτε και εσείς ζώνη ασφαλείας.Το παράδειγμα είναι η καλύτερη εκπαίδευση.
Μην αφήνετε τα παιδιά σας να ανοίγουν τα παράθυρα και να βγάζουν τα χέρια ή το κεφάλι τους έξω,ακόμα και αν το αυτοκίνητο είναι ακινητοποιημένο.
Οι πόρτες του αυτοκινήτου πρέπει να είναι ασφαλισμένες και να ανοίγουν μόνο από έξω. Πολλά παιδιά τραυματίζονται θανάσιμα πέφτοντας έξω κατά τη διάρκεια παιχνιδιού.
Φροντίστε να έχετε κάποια απασχόληση για το παιδί σας στις διαδρομές με το αυτοκίνητο(μαλακά παιχνίδια,μικρά παραμύθια).
Όταν τα παιδιά γκρινιάζουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού,συνήθως έχουν κάποιο λόγο. Μπορεί να διψούν,να κρυώνουν ή να ζεσταίνονται ή να έχουν ζαλιστεί από τον ήλιο. Σταματήστε σε ασφαλές σημείο το όχημά σας και φροντίστε τα έως ότου μπορέσετε να συνεχίσετε ήσυχοι την οδήγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: