Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Συναγερμός για τη γρίπη των χοίρων που προσβάλλει ανθρώπους

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τα περίπου 800 κρούσματα της γρίπης των χοίρων σε ανθρώπους,που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες στο Μεξικό.
Μέχρι στιγμής,60 άνθρωποι έχουν πεθάνει στο Μεξικό,ενώ η νόσος έχει περάσει και στις ΗΠΑ,όπου ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε δέκα.
Τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών ανακοίνωσαν ότι ο ιός αυτός είναι μια πρωτοφανής ανάμιξη ιών που συνήθως υπάρχουν στους χοίρους,τα πτηνά και τους ανθρώπους.
Οι ασθενείς στο Μεξικό είναι κυρίως νεαροί ενήλικες που δεν είχαν προσβληθεί στο παρελθόν από γνωστές ασθένειες.Η κυβέρνηση έδωσε εντολή να μείνουν κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στην πόλη του Μεξικού και στην πολιτεία του Μεξικού,στα κεντρικά της χώρας,προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της νόσου.
Η ανησυχία των αξιωματούχων αιτιολογείται από το γεγονός ότι οι χοίροι μπορεί να αποτελέσουν εστία γέννησης ενός νέου στελέχους υψηλής παθογένειας για τον άνθρωπο, με το συνδυασμό των γενετικών υλικών της γρίπης των χοίρων και της γρίπης των πτηνών.
Οι χοίροι εμπλέκονται στην εμφάνιση νέων στελεχών ιών που προκάλεσαν δύο πανδημίες γρίπης τον 20ο αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: