Σάββατο 18 Απριλίου 2009

Κοντά στην ανακάλυψη του τάφου της Κλεοπάτρας

Αρχαιολόγοι θα ξεκινήσουν ανασκαφές σε τρία σημεία της Αιγύπτου με την ελπίδα να βρουν τον τάφο της Κλεοπάτρας και του Μάρκου Αντώνιου. Οι τρεις τοποθεσίες βρίσκονται δυτικά ενός ναού κοντά στην Αλεξάνδρεια.Οι επιστημονικές ομάδες που εργάζονται στην περιοχή αναφέρουν ότι η πρόσφατη ανακάλυψη τάφων που περιείχαν δέκα μούμιες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Μάρκος Αντώνιος και η Κλεοπάτρα είναι θαμμένοι σε αυτή την περιοχή. Οι ανασκαφές στη συγκεκριμένη περιοχή διανύουν ήδη τον τρίτο χρόνο τους, με τη συμμετοχή αρχαιολόγων από την Αίγυπτο και την Δομινικανή Δημοκρατία.
Στην ευρύτερη περιοχή έχουν βρεθεί νομίσματα που απεικονίζουν την αρχαία βασίλισσα της Αιγύπτου, καθώς και ένα προσωπείο που πιστεύεται ότι ανήκε στον Μάρκο Αντώνιο. Ο ναός χτίστηκε τα χρόνια βασιλείας του Πτολεμαίο Β', την περίοδο 282-246 π.Χ.
Ο Αντώνιο και η Κλεοπάτρα αυτοκτόνησαν το 30 π.Χ., μετά την ήττα στη Ναυμαχία του Άκτιου. Ο Ζαχί Χαβάς, επικεφαλής αρχαιολόγος της Αιγύπτου, δήλωσε ότι τα νομίσματα που βρέθηκαν στο ναό διαψεύδουν τα λεγόμενα κάποιων αρχαιολόγων ότι η Κλεπάτρα ήταν πολύ άσχημη. «Τα ευρύματα στην Ταπόσιρις αντικατοπτρίζουν μια γοητεία και υποδεικνύουν ότι η Κλεοπάτρα δεν ήταν σε καμία περίπτωση άσχημη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: