Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Ιερέας ζητούσε «ταρίφα» από χωρικούς για να λειτουργήσει

Εκατό ευρώ ήταν η «ταρίφα» που ζητούσε ιερέας από κατοίκους χωριού της Κομοτηνής, προκειμένου να κάνει τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας.
Το περιστατικό δεν είναι πρωτόγνωρο, είναι όμως προκλητικό, αφού ο πατέρας δεν δίστασε να… πάρει σβάρνα τους δρόμους του χωριού και ωσάν άλλος τελάλης να διατυμπανίζει στους λιγοστούς κατοίκους ότι, αν δεν του δινόταν το ποσό των 100 ευρώ τη φορά, δεν θα ξαναπατούσε το πόδι του στο χωριό τους.
Όλα ξεκίνησαν όταν επίτροπος μιας μικρής εκκλησίας, ελλείψει άλλου ιερέα, κάλεσε τον συγκεκριμένο, προκειμένου να καλύψει τη λειτουργία των άγιων ημερών του Πάσχα.
Ο «άνθρωπος του θεού» εκκλησίασε τους πιστούς για δύο μέρες, και έπειτα τους απείλησε πως θα πρέπει να του δώσουν χρήματα προκειμένου να ξανάρθει, ειδάλλως οι γέροντες και γερόντισσες δεν θα ξανάκουγαν άλλους ψαλμούς.
Ο επίτροπος προσφέρθηκε να του δώσει τα λιγοστά χρήματα που υπήρχαν στο παγκάρι, αλλά το ποσό που θα του καταβαλλόταν δεν αξίωνε τις απαιτήσεις του. Αυτό όμως δεν έφτανε στον άπληστο ιερέα, ο οποίος θέλησε να ξεκαθαρίσει τις απαιτήσεις του και στους ίδιους τους κατοίκους.Θορυβημένοι οι πιστοί εξέφρασαν την οργή τους και σκέφτονται σοβαρά να καταγγείλουν το περιστατικό στον μητροπολίτη ζητώντας τον διορισμό μόνιμου ιερέα.

1 σχόλιο:

SummerDream είπε...

Όσο κι αν δείχνει τραγελαφικό το γεγονός, αυτό συμβαίνει στην επαρχία σήμερα γενικώς. Καλούνται ιερείς από άλλα χωριά για να καλύψουν τις λειτουργίες των μεγάλων γιορτών (Χριστούγεννα - Πάσχα) και δυστυχώς οι μητροπόλεις στις διάφορες περιοχές ξεχνάναι ότι υπάρχουν πιστοί παντού. Φέτος -για παράδειγμα- στο χωριό η ανάσταση έγινε στις 10.30 το βράδυ και δεν συνέχισε ο ιερέας την αναστάσιμη λειτουργία γιατί έπρεπε να πάει στην έδρα του για την Ανάσταση. Και στο σπίτι πια βλέποντας στην τηλεόραση την Ανάσταση απ'την ΕΤ-1 καμιά 10αριά δεσποτάδες συνλειτουργούσαν κι εκεί είναι να απορείς και να οργίζεσαι για το άδικο! Χάρην εντυπωσιασμού και της τηλεόρασης δεν υπολογίζουν καν το χρέος τους ως προς τα πιστεύω των ανθρώπων. Χέστηκαν στην τελική αν η "άνω πετρομαγούλα" έχει 50 κατοίκους που θέλουν να κάνουν ανάσταση όταν στας Αθήνας και δη του αρχιεπισκόπου παρόντος, θα τους βγάλει η τηλεόραση.

Έτσι όπως είναι λοιπόν, μαγκιά του ιερέα που ήθελε τα 100 ευρώ και μαγκιά του που το έλεγε. Δεν ήταν δα και το τεράστιο ποσό όταν υπάρχουν επιτρόποι που τσεπώνουν σχεδόν όλα τα ποσά απ'τους δίσκους στην ζούλα!