Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Παπανδρέου:Πολιτικό σύστημα δημοκρατίας και διαφάνειας

«Οι σοσιαλιστές έχουν ιστορικό χρέος να ανταποκριθούν στην πρόκληση της σημερινής κρίσης», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε ανοιχτή εκδήλωση που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα σε συνεργασία με το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Τουλούζη της Γαλλίας.Ο κ. Παπανδρέου, με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, βρίσκεται στη Γαλλία με την ευκαιρία της επίσημης έναρξης της εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) για τις ευρωεκλογές.«Εμείς εγγυόμαστε μια ευνομούμενη Πολιτεία, που βάζει το κράτος και την αγορά να υπηρετούν μόνο τον άνθρωπο. Εμείς, οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, παλεύουμε για ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης, αυτό της 'πράσινης ανάπτυξης', που εγγυάται δουλειές για τους νέους, ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη για όλους» επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.Βασικός στόχος των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, όπως αποφασίσθηκε στη Σύνοδο της Μαδρίτης τον περασμένο Δεκέμβριο, είναι η δημιουργία 20 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.
Έμφαση θα δοθεί στην κοινωνική πολιτική, η οποία θα αντιπαραταχθεί στον εκφυλισμό του κοινωνικού κράτους, ενώ θα προβληθούν και οι βασικές αρχές των σοσιαλιστών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, οι οποίες στηρίζονται στην ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, όπως και τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αντί της σημερινής ασυδοσίας του.
Στην ατζέντα των σοσιαλιστών υπάρχουν τρία σημαντικά ζητήματα, τα οποία, ούτως ή άλλως, θα τεθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον επόμενο χρόνο. Αυτά είναι:
- Η αναθεώρηση της στρατηγικής της Λισσαβόνας, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθεί η κοινωνική πολιτική και η αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας.
- Η επαναφορά της Συνταγματικής Συνθήκης, ύστερα και από την ψηφοφορία στην Ιρλανδία, η οποία αυτή τη φορά αναμένεται να δώσει θετικό αποτέλεσμα.
- Η συζήτηση για τη Συμφωνία της Μπολόνια, η οποία αφορά στην ενοποίηση της εκπαίδευσης μετά το Λύκειο, θέμα στο οποίο οι σοσιαλιστές δίνουν ιδιαίτερη σημασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: