Σάββατο 18 Απριλίου 2009

Εντόπισαν κοινό γονίδιο σε σαλιγκάρι και άνθρωπο

Ενα γονίδιο που εκφράζεται στην πρώιμη ανάπτυξη του εμβρύου φαίνεται να αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του ταπεινού σαλιγκαριού και του ανθρώπου. Ονομάζεται nodal και λειτουργεί ως μια μικρή «σημαία» η οποία κατά την πρώιμη εμβρυϊκή ανάπτυξη δίνει οδηγίες στα κύτταρα σχετικά με το τι θέση πρέπει να πάρει το καθένα εντός του σώματος. Το συγκεκριμένο γονίδιο φαίνεται επίσης να αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό στα ζώα με σπονδυλική στήλη και να εκφράζεται με παρόμοιους τρόπους σε όλα αυτά τα ζώα.
Το nodal ποτέ δεν είχε εντοπιστεί ως σήμερα σε ζώα όπως τα σαλιγκάρια, στα έντομα και στους νηματώδεις σκώληκες, γεγονός που μαρτυρούσε ότι τα συγκεκριμένα μέλη του ζωικού βασιλείου χρησιμοποιούσαν διαφορετικούς μηχανισμούς ανάπτυξης.
Ωστόσο μάλλον θα έπρεπε τώρα να ξανασκεφτούμε αυτή τη θεωρία, καθώς μια πρόσφατη δημοσίευση στην επιθεώρηση «Νature» δείχνει ότι και τα σαλιγκάρια διαθέτουν το περίφημο γονίδιο nodal. Αν και το γονίδιο εμφανίζει διαφορές στην ακολουθία του αλλά και στον ακριβή ρόλο που επιτελεί στα σαλιγκάρια σε σύγκριση με τον άνθρωπο, η ανακάλυψη και μόνο της ύπαρξής του σε οργανισμούς που ως σήμερα εθεωρείτο αδύνατον ότι το διαθέτουν αποτελεί άλλη μία επιβεβαίωση σχετικά με τη θεμελιώδη συγγένεια μεταξύ όλων των ζώντων οργανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: