Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Οι "σεξιστές άνδρες" κερδίζουν περισσότερα χρήματα

Μπορεί να χαρακτηρίζονται ως ‘παλαιομοδίτες’, κερδίζουν όμως περισσότερα χρήματα από τη δουλειά τους. Ο λόγος για τους άνδρες που πιστεύουν ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να εργάζονται, των οποίων οι ετήσιες απολαβές είναι κατά 8.500 δολάρια μεγαλύτερες συγκριτικά με τις αντίστοιχες των ανδρών που έχουν μοντέρνες απόψεις, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου της Φλόριντα.Η μελέτη διήρκησε περίπου 26 χρόνια με τη συμμετοχή 12.686 ανδρών και γυναικών. Οι εθελοντές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις των ερευνητών που αφορούσαν στη θέση της γυναίκας στην κοινωνία για πρώτη φορά το 1979, όταν ήταν ηλικίας από 14 έως 22 ετών, και κατόπιν τρεις φορές μέσα στις επόμενες δυο δεκαετίες. Η τελευταία φορά που ερωτήθηκαν για τις απόψεις τους ήταν το 2005.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι άνδρες που εμφάνιζαν την τάση να πιστεύουν ότι η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι ήταν περισσότεροι συγκριτικά με τις γυναίκες, αν και το χάσμα στις απόψεις των δυο φύλων φάνηκε να περιορίζεται με την πάροδο του χρόνου.
Ένα άλλο, όμως, χάσμα που παρατηρήθηκε ήταν όταν οι ερευνητές ρώτησαν τους άνδρες εθελοντές σχετικά με τον μισθό που έπαιρναν, καθώς όσοι συμμερίζονταν την άποψη ότι η γυναίκα δεν πρέπει να εργάζεται είχαν σημαντικά μεγαλύτερο μισθό. Το αντίθετο παρατηρήθηκε στην περίπτωση των γυναικών, με εκείνες που είχαν ‘παραδοσιακές’ απόψεις να κερδίζουν κατά μέσο όρο 1.500 δολάρια λιγότερα από τις εθελόντριες που πίστευαν ότι η θέση της γυναίκας δεν βρίσκεται στο σπίτι.
«Οι περισσότερο παραδοσιακοί άνθρωποι ενδεχομένως να αναζητούν τρόπους ώστε να συντηρούν τον ιστορικό διαχωρισμό μεταξύ εργασίας και του ρόλου μέσα στο σπίτι. Τα αποτελέσματα της μελέτης απέδειξαν ότι αυτό είναι στην πραγματικότητα το θέμα», σχολιάζει ο δρ. Timothy Judge, που συμμετείχε στη μελέτη.
Η δρ. Magdalena Zawisza, ψυχολόγος από το πανεπιστήμιο Winchester, αναφέρει ότι πολλές θεωρίες μπορούν να εξηγήσουν αυτή τη διαφορά: «Θα μπορούσε να είναι το ότι οι άνδρες που σκέφτονται παραδοσιακά ενδιαφέρονται πολύ για την εξουσία, τόσο όσον αφορά στην απόκτηση πηγών –χρημάτων στην προκειμένη περίπτωση- όσο και αναφορικά με τον ρόλο της πειθήνιας γυναίκας. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι οι εργοδότες είναι περισσότερο πιθανό να δώσουν προαγωγή στους άνδρες των οποίων οι γυναίκες δεν εργάζονται, καθώς αναγνωρίζουν την ανάγκη να υποστηρίξουν τις οικογένειες αυτές».
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Applied Psychology

Δεν υπάρχουν σχόλια: