Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Αρχαίοι ήχοι από υπολογιστές

Τους χαμένους στα βάθη των αιώνων ήχους του επιγονείου, της σάλπιγγας, της λύρας και άλλων αρχαίων μουσικών οργάνων επαναφέρουν επιστήμονες, χάρη σε ένα ψηφιακό πρότζεκτ, που φιλοδοξεί να δημιουργήσει το πιο παράδοξο σύγχρονο μουσικό συγκρότημα.
Ο ήχος του επιγονείου (έγχορδο όργανο, που αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα πολύχορδα της αρχαίας Ελλάδας και παιζόταν απευθείας με τα δάχτυλα) «αναστήθηκε» για να αποτελέσει βασικό μέλος μιας ορχήστρας από άγνωστα στον μοντέρνο κόσμο αρχαία όργανα.Ακόμα και αν οι ειδικοί δηλώνουν άγνοια ως προς την πραγματική μορφή του, εντούτοις πιστεύουν ότι ο μεταλλικός, τριζάτος και «φωτεινός» του ήχος θα είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια ενδιαφέρον προσθήκη σε μια συναυλία.
«Ταιριάζει γάντι στα μεσαιωνικά και μπαρόκ μουσικά σύνολα...», σχολιάζουν όσοι δούλεψαν πάνω σε αρχαίες μουσικές παρτιτούρες, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά πλήκτρα που αναπαρήγαν τον ήχο του.Επί του παρόντος, η επιστημονική ομάδα εργάζεται πυρετωδώς. Σειρά στη λίστα έχουν η σάλπιγγα και η λύρα. Οι ιδέες και κυρίως οι μαθηματικοί συλλογισμοί για την επαναπροσέγγιση των αρχαίων οργάνων είχαν τεθεί επί τάπητος από τη δεκαετία του '70, αλλά μπήκαν στην άκρη, καθώς τα πρωτογενή κομπιούτερ ήταν αδύνατον να ανασυνθέσουν το απαιτούμενο υλικό.
Τώρα επιστήμονες και τεχνικοί μπορούν να αξιοποιήσουν την τεράστια δύναμη του Grid, ενός δικτύου υπολογιστών σχεδιασμένου ειδικά για να «αλέθει» έναν μεγάλο όγκο πληροφοριών που πρέπει να έρθει στο φως, συγκεκριμένα στο κέντρο πυρηνικής έρευνας CERN κοντά στη Γενεύη.Πρόκειται για το ίδιο κέντρο υπολογιστών, μέρος του οποίου είναι η περίφημη μηχανή του Σύμπαντος, το «μπιγκ μπανγκ», που εξαιτίας της πρόσφατης δυσλειτουργίας του πρόκειται να πάψει να λειτουργεί για τουλάχιστον έναν χρόνο. Παρά τα όποια προβλήματα, πάντως, το δίκτυο των υπολογιστών θα παραμείνει ενεργό, εργαζόμενο σκληρά για το «ξύπνημα» αρχέγονων ήχων.Το πρώτο όργανο πάνω στο οποίο δούλεψαν οι Ιταλοί επιστήμονες ήταν το μονόχορδο που έπαιζε ο Πυθαγόρας. Η επιτυχής αναδημιουργία του ήχου του αποτελεί ενέχυρο για την ολοκλήρωση του ευρύτερου σχεδίου.
Αρχαιολόγοι, μηχανικοί και ιστορικοί - όλοι δίνουν τα φώτα τους για να ακουστούν ξανά τα αρχαιοελληνικά όργανα.Οι πληροφορίες τους μεταφράζονται μέσω του Grid σε ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα (ASTRA) που χρειάζεται 4 ώρες για να παράγει μόνο 30 δευτερόλεπτα μουσικής!Με βάση, πάντως, τους ήχους του επιγονείου, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν πλέον ολόκληρες συνθέσεις.
Τα πρώτα αποτελέσματα της δουλειάς τους ακούγονται ήδη στο Ιντερνετ ( www.astra-project.net).

Δεν υπάρχουν σχόλια: