Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Σπόροι κουκουναριού μειώνουν την όρεξη

Στις μέρες μας, μια γνωστή επιδημία είναι και εκείνη της παχυσαρκίας. Οι ερευνητές ψάχνουν ουσίες, που θα μπορούσαν να μειώσουν την όρεξη. Στην αρχαία Ελλάδα αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης διατροφής ήταν και οι σπόροι του κουκουναριού. Οι άνθρωποι εκείνης της εποχής ξέραν να εκτιμούν την θρεπτική αξία των σπόρων. Έτσι, οι επιστήμονες κάνοντας μια μελέτη παρατήρησαν οτι οι σπόροι των κουκουναριών είναι πλούσιοι σε πρωτείνες, ψευδάργυρο και υγιεινά λίπη.
Σε πειραματικό επίπεδο, οι επιστήμονες χορήγησαν λάδι από σπόρους κουκουναριών σε γυναίκες. Ο ψευδάργυρος, που περιέχουν τα κουκουνάρια βοηθάει στην αύξηση των σεξουαλικών ορμών. Οι επιστήμονες, μετά το πέρας 30 λεπτών από τη χορήγηση του λαδιού διαπίστωσαν στον οργανισμό των γυναικών την αύξηση ακόμη δύο ορμονών, οι οποίες καταστέλλουν την όρεξη. Οι δύο αυτές ορμόνες στέλνουν σήμα κορεσμού στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να μην προσλαμβάνει επιπλέον τροφή.
Η αύξηση αυτών των ορμονών παρατηρήθηκε οτι διαρκεί μέχρι και τέσσερις ώρες μετά την χορήγηση του λαδιού στον οργανισμό. Θα ήταν πολύ σπουδαίο νέο η δημιουργία φυτικού φαρμάκου απο λιπαρά κουκουναριού για την μείωση της όρεξης. Προσοχή ως τότε γιατί η υπερκατανάλωση των σπόρων είναι πλούσια σε θερμίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: