Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Μαρτυρίες στρατιωτών για “εγκλήματα πολέμου” στη Γάζα

«Εγκλήματα πολέμου» διαπραγμένα από Ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια της επέμβασης στη Λωρίδα της Γάζας έρχονται στο φως, δύο μήνες από την απόσυρση των στρατευμάτων του Ισραήλ.Το «έναυσμα» δόθηκε από μαρτυρίες στρατιωτών της Στρατιωτικής Ακαδημίας Ορανίμ, οι οποίοι υπηρέτησαν στη Γάζα, που μίλησαν σε νεοσύλλεκτους. Οι μαρτυρίες αυτές – που μιλούν για πυροβολισμούς αμάχων εν ψυχρώ – διέρρευσαν στον ισραηλινό Τύπο και δημοσιεύτηκαν στη Μααρίβ και τη Χααρέτζ, δύο από τις πιο σημαντικές εφημερίδες του Ισραήλ.
Άρθρο της International Herald Tribune αναφέρει ότι στις μαρτυρίες των στρατιωτών περιγράφονται δύο απεχθείς ενέργειες. Η πρώτη αφορά τον εν ψυχρώ πυροβολισμό μίας γυναίκας και των δύο παιδιών της και η δεύτερη τον πυροβολισμό μιας ηλικιωμένης γυναίκας.«Είχαμε καταλάβει το σπίτι μίας οικογένειας. Τα μέλη της οικογένειας διατάχθηκαν να βγουν από το σπίτι και να κατευθυνθούν δεξιά. Η μητέρα και τα δύο παιδιά της μπερδεύτηκαν και πήγαν αριστερά» ανέφερε επίμαχη μαρτυρία στρατιώτη. Πρόσθεσε ότι ο σκοπευτής που ήταν εγκατεστημένος στη στέγη πυροβόλησε και τη μητέρα και τα παιδιά, καθώς θεώρησε ότι κινήθηκαν με ύποπτο τρόπο – και πιθανόν υπό το φόβο ότι η γυναίκα θα μπορούσε να είναι βομβιστής αυτοκτονίας. «Ο στρατιώτηςέκανε αυτό που είχε διαταχθεί να κάνει» ανέφερε.Η δεύτερη μαρτυρία αφορούσε τον πυροβολισμό ηλικιωμένης γυναίκας που κινείτο πολύ κοντά σε επιταγμένο σπίτι. Όταν ο επικεφαλής της διμοιρίας ρωτήθηκε γιατί έπρεπε να την πυροβολήσουν αυτός απάντησε: «Αυτό που είναι καλό με τη Γάζα, είναι ότι βλέπεις έναν άνθρωπο να προχωρά. Δεν χρειάζεται να είναι οπλισμένος, μπορείς απλά να τον σκοτώσεις».«Στη δική μας περίπτωση δεν είδα η ηλικιωμένη να κρατά κάποιο είδος όπλου, αλλά η εντολή ήταν να πυροβολούμε κάθε άτομο που βλέπουμε, μόλις το βλέπουμε (να πλησιάζει). Υπάρχουν πάντα οι προειδοποιήσεις ότι μπορεί να είναι τρομοκράτης» δήλωσε. «Αυτό που ένοιωσα ήταν ότι υπήρχε μεγάλη δίψα για αίμα» είχε προσθέσει ο στρατιώτης μιλώντας στους νεοσύλλεκτους.
«Καλλιεργήθηκε κλίμα ιερού πολέμου»
Το συμπέρασμα που βγαίνει από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων που προχώρησαν το θέμα «ένα βήμα παραπέρα» ήταν ότι καταγράφεται ένα κλίμα έντονης θρησκευτικής προπαγάνδας από τους ραβίνους του στρατού και ότι στους στρατιώτες καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι πολεμούσαν σε έναν «ιερό πόλεμο».Ο διευθυντής της Ακαδημίας Πολέμου Ντάνι Ζαμίρ, ο οποίος μίλησε στο ισραηλινό ραδιόφωνο δήλωσε για τις μαρτυρίες των στρατιωτών στη σχολή: «Επρόκειτο για σκληρές μαρτυρίες αναίτιων δολοφονιών αμάχων και καταστροφής περιουσιών, που αποκαλύπτουν μια γενικότερη ατμόσφαιρα που επικρατούσε ότι μπορούσαν να ασκήσουν ανεξέλεγκτη βία εναντίον των Παλαιστινίων».
Ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπάρακ είχε δηλώσει μετά την αναστάτωση που δημιούργησε η δημοσίευση των μαρτυριών ότι «ο Ισραηλινός στρατός είναι ο πιο ηθικός στρατός στον κόσμο». Για την υπόθεση ωστόσο διεξάγεται έρευνα από τη στρατιωτική δικαιοσύνη στο Ισραήλ.Στρατιωτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν επίσης ότι πράγματι – όπως είχε ειπωθεί και από το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ κατά την επέμβαση – ο στρατός έκανε ό,τι μπορούσε για να αποφύγει τους θανάτους αμάχων. Ισραηλινοί στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι συχνά γυναίκες έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως καμικάζι αυτοκτονίας στη Γάζα και ότι οι στρατιώτες δεν ήταν σίγουροι αν μία γυναίκα που τους πλησίαζε μπορούσε να αποτελεί απειλή.Υπάρχει επίσης και η άποψη ότι πολλά από αυτά που συνέβησαν στη Γάζα ήταν αντίποινα για τα πλήγματα που η Χεζμπολά είχε επιφέρει στον ισραηλινό στρατό στον πόλεμο του Λιβάνου το 2006. Στον πόλεμο εκείνο όπως αναφέρουν ισραηλινοί αναλυτές, όταν ισραηλινοί στρατιώτες κατελάμβαναν κάποιο κτίριο, δέχονταν δολοφονικά πυρά από διπλανά κτίρια. Έτσι στη Γάζα, τα γειτονικά κτίρια των επιταγμένων σπιτιών καταστρέφονταν για να αποφευχθεί αυτό το ρίσκο.
Αξίζει να γίνει αναφορά στην μαρτυρία ενός έφεδρου στρατιώτη, ο οποίος μίλησε στους New York Times. Ο 33χρονος Αμίρ Μαρμόρ δήλωσε ότι το ενδεχόμενο δολοφονιών αμάχων συζητείτο μεταξύ του στρατεύματος πριν καν γίνει η επέμβαση στη Γάζα.
«”Πυροβολήστε και μη νοιάζεστε για τις συνέπειες” αυτό ήταν το μήνυμα από τους διοικητές» δήλωσε. Αναφερόμενος δε σε έναν συγκεκριμένο διοικητή υποστήριξε ότι έλεγε στους στρατιώτες πως «αυτή η επιχείρηση είναι διαφορετική από τις άλλες». «Είχε πει ότι σε αυτή την επιχείρηση δεν θα ρισκάρουμε. Θα βάλουμε στην άκρη την ηθική και θα κάνουμε τη δουλειά μας» είπε ο στρατιώτης.
Αναθεώρηση του αριθμού των θυμάτων
Σημειώνεται ότι το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ανακοίνωσε την Παρασκευή νέα στοιχεία, που δείχνουν ότι 1.417 και όχι περίπου 1.300 όπως θεωρείτο - άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την ισραηλινή επέμβαση. Από αυτούς – σύμφωνα με την οργάνωση - οι 926 ήταν άμαχοι. Μεταξύ τους ήταν 313 παιδιά και 116 γυναίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: