Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Δηλητήριο ή φάρμακο το τσίμπημα μιας μέλισσας;

Το δηλητήριο της μέλισσας, από τα αρχαία χρόνια ήταν φάρμακο για την θεραπεία πολλών ασθενειών. Η θεραπαυτική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, αναφέρεται σε αρχαία κείμενα μεγάλων φιλοσόφων της εποχής. Μόνο μια δόση απο το δηλητήριο της μέλισσας, μπορεί να το μετατρέψει σε θανατηφόρα ουσία ή φάρμακο. Βέβαια, κάνοντας μια αναδρομή στο χρόνο, τα δηλητήρια πολλών ζώων σε μικρές δόσεις, έχουν θεραπεύσει επιτυχώς διάφορες ασθένειες.
Τι έχει, όμως, το δηλητήριο της μέλισσας, που το κάνει τόσο διάσημο στην παγκόσμια φαρμακευτική βιομηχανία; Είναι ειδικό, λόγω των πολλών συστατικών, που περιέχει στην σύνθεσή του. Περιέχει, περίπου, 18 βιολογικά ενεργές ενώσεις, μερικές εκ των οποίων είναι αδύνατον να τις συνθέσουμε με χημικές μεθόδους στα εργαστήρια. Τα διάφορα συστατικά του δηλητηρίου όπως είναι τα πεπτίδια έχουν δράση: αντιφλεγμονώδη, αντιπυρετική, αντιμυκητιακή, αντιβακτηριακή, παρακινητική αγγειακή διαπερατότητα. Ρυθμίζουν επίσης το επίπεδο της κορτιζόνης του σώματος με την δράση τους στα επινεφρίδια. Αποδείχθηκε ότι το δηλητήριο είναι εξαιρετικά χρήσιμο και ανακουφίζει από τους πόνους τους ανθρώπους που πάσχουν από ρευματικά και αρθρίτιδες. Το δηλητήριο ακόμη συμβάλει στην μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, παρέχει τονωτική επίδραση στους μυς της καρδιάς και μειώνει την πίεση αίματος. Βελτιώνει την γενική κατάσταση της υγείας των ασθενών, της όρεξης, του ύπνου και την αύξηση της ζωτικότητας!
Η θετική επίδραση του δηλητηρίου δεν είναι ίδια σε όλους τους ανθρώπους. Υπάρχει περίπτωση η ανθρώπινη υγεία να μεταπηδήσει σε κατάσταση ενός αλλεργικού σοκ. Τα συμπτώματα είναι τα εξής : σπυράκια ή φούσκες με υγρό τοπικά γύρω από την πληγή του κεντρίσματος ή ακόμη και σε όλο το σώμα, κράμπες στο στομάχι και κόμπος που ανεβοκατεβαίνει στο λαιμό, ναυτία, εμετό ή διάρροια, δυνατό πονοκέφαλο ή ζάλη ή ίλιγγος, κοντοανάσεμα ή φούσκωμα, πρήξιμο του λάρυγγα του λαιμού ή ακόμη και της γλώσσας, αιφνίδια μεγάλη ταραχή, πτώση της αρτηριακής πίεσης, εμφάνιση υπότασης, σε κάποια άτομα το αλλεργικό σοκ εκδηλώνεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα από το τσίμπημα της μέλισσας με έντονη φαγούρα στις μασχάλες, στις παλάμες των χεριών, στις πατούσες των ποδιών, στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, τον πρωκτό και συνεχίζει σε ολόκληρο το σώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: