Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Γενετικό τεστ προβλέπει τη φαλάκρα

Οι άνδρες που κληρονομούν δύο συγκεκριμένες γονιδιακές παραλλαγές, είναι επτά φορές πιο πιθανό να χάσουν τα μαλλιά τους μέχρι τα 45 τους χρόνια, σε σχέση με όσους δεν έχουν αυτά τα γονίδια.Είναι η πρώτη μελέτη στον κόσμο που "χτενίζει" εξονυχιστικά το ανθρώπινο γονιδίωμα για να ανακαλύψει συσχέτιση γονιδίων με τη φαλάκρα. Η ανακάλυψη θα επιτρέψει στους νέους άνδρες να ξέρουν με μεγαλύτερη ακρίβεια αν και πότε κινδυνεύουν να χάσουν τα μαλλιά τους, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ενώ παράλληλα μπορεί να βοηθηθεί η ανάπτυξη νέων φαρμάκων.Η έρευνα του King's College του Λονδίνου, υπό τον καθηγητή Τιμ Σπέκτορ, με τη βοήθεια του Μπρεντ Ρίτσαρντς από το πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ, επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση του κινδύνου της φαλάκρας και την ανάπτυξη νέων προληπτικών θεραπειών, για παράδειγμα νέων λοσιόν από τις φαρμακευτικές εταιρίες, που θα δυναμώσουν τις τρίχες, πριν είναι πολύ αργά.
Τα σχετικά γονιδιακά τεστ σύντομα θα προσφέρονται από την ισλανδική εταιρία deCODE Genetics, που συμμετείχε στην έρευνα, τα πορίσματα της οποίας δημοσιεύονται στο περιοδικό "Nature Genetics".Μια από τις δύο περιοχές του DNA που εμπλέκεται στη φαλάκρα, ελέγχει τον υποδοχέα μιας ανδρικής ορμόνης και μεταφέρεται με το χρωμόσωμα Χ, του οποίου οι άνδρες έχουν μόνο ένα αντίγραφο, που πάντα κληρονομείται από τη μητέρα τους. Αυτή η παραλλαγή, που ήταν ήδη γνωστή, ίσως είναι η αιτία που, όπως έχει παρατηρηθεί, οι άνδρες συχνά στο θέμα των μαλλιών τους, φαίνεται να κληρονομούν τα χαρακτηριστικά του παππού τους από την πλευρά της μητέρας τους.
Η δεύτερη περιοχή του DNA, που τώρα ανακαλύφθηκε, βρίσκεται στο χρωμόσωμα 20, του οποίου οι άνδρες έχουν δύο αντίγραφα, το καθένα κληρονομημένο από τους δύο γονείς τους. Αυτό σημαίνει ότι, για μερικούς τουλάχιστον άνδρες, η τάση τους να χάνουν τα μαλλιά τους, κληρονομείται και από την πλευρά του πατέρα τους.
Περίπου το ένα τρίτο του ανδρικού πληθυσμού αναπτύσσει φαλάκρα μέχρι τα 45 χρόνια τους και τα δύο τρίτα μέχρι τα 60. Η φαλάκρα επηρεάζει επίσης τις γυναίκες, αλλά πιο σπάνια και τείνει να αφορά κυρίως το αδυνάτισμα των τριχών παρά την απώλειά τους.
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα (όπου χρησιμοποιήθηκε δείγμα 1.125 λευκών Ευρωπαίων) οι άνδρες με τις δύο γονιδιακές παραλλαγές έχουν 70% πιθανότητα να μείνουν νωρίς φαλακροί, ενώ όσοι δεν έχουν αυτά τα γονίδια, έχουν πιθανότητα μόλις 10%. Περίπου το 14% του ανδρικού πληθυσμού έχουν τις δύο επίμαχες παραλλαγές γονιδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: