Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Μεγάλος εγκέφαλος και παχυσαρκία

Στις εξελικτικές αλλαγές στον ανθρώπινο εγκέφαλο πριν από περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια πρέπει να αναζητηθούν οι ρίζες της παχυσαρκίας, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.Όταν οι πρόγονοι του ανθρώπου ανέπτυξαν για πρώτη φορά ένα μεγάλο και πιο πολύπλοκο εγκέφαλο, αυτό τους ανάγκασε να υιοθετήσουν τον άκρως ενεργό τρόπο ζωής του κυνηγού-συλλέκτη προκειμένου να ικανοποιήσουν την αδηφάγο ανάγκη του εγκεφάλου τους για περισσότερη ενέργεια, σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Λέοναρντ, ανθρωπολόγο του πανεπιστημίου Northwestern των ΗΠΑ και τη σχετική ανακοίνωση που έκανε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης.
Στο σύγχρονο κόσμο, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες, η πλούσια σε ενέργεια τροφή παρέχει περισσότερη από αρκετή ενέργεια στον εγκέφαλο, όμως η καθιστική ζωή εμποδίζει όλες αυτές τις παραπανίσιες θερμίδες να καταναλωθούν και έτσι οι άνθρωποι παχαίνουν. Σύμφωνα με το δρα Λέοναρντ, ο εγκέφαλος του συγχρόνου ανθρώπου καταναλώνει κατά μέσο όρο σχεδόν το ένα τέταρτο των συνολικών ενεργειακών αναγκών μας, έναντι 8-10% του εγκεφάλου των πιθήκων και 3-5% των άλλων θηλαστικών.
Στη διάρκεια της εξελικτικής ιστορίας των ανθρώπων, αυτή η ανάγκη για τροφοδοσία του εγκεφάλου με ενέργεια οδήγησε στην εξέλιξη μιας μεγάλης όρεξης και ώθησε τους ανθρώπους να περιπλανώνται σε μεγάλες αποστάσεις για αναζήτηση τροφής.
Στο σημερινό όμως κόσμο, η εξελικτική αυτή τάση έχει δείξει την αρνητική της πλευρά, οδηγώντας σε πολυφαγία, παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιοπάθειες κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: