Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Αντιμετώπιση της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής με εμφυτεύματα στον εγκέφαλο

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ενέκρινε μια συσκευή που περιλαμβάνει εγκεφαλικά εμφυτεύματα, για την αντιμετώπιση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.
Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, που ανήκει στις αγχώδεις διαταραχές, είναι μια κατάσταση που μερικές φορές μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή και να επιμένει για χρόνια. Το άτομο που πάσχει από τη διαταραχή, παγιδεύεται σε μια σειρά επαναληπτικών σκέψεων (ιδεοληψίες) και συμπεριφορών (ψυχαναγκασμοί), που αν και δίχως νόημα ακόμη και για τον ίδιο τον πάσχοντα, προκαλούν μεγάλη δυσφορία και είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστούν.
Οι ασθενείς με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, έχουν ενοχλητικές εμμονές που μπορεί, για παράδειγμα, να περιστρέφονται γύρω από τον κίνδυνο ατυχημάτων ή μόλυνσης από μικρόβια. Σε μια μάταιη προσπάθεια να απαλλαγούν από αυτές τις εμμονές, οι ασθενείς εκτελούν επαναλαμβανόμενες ενέργειες, όπως το συνεχές πλύσιμο των χεριών ή το συνεχές μέτρημα.
Κατά τον εκπρόσωπο της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, η συσκευή ενδέχεται να προσφέρει κάποια ανακούφιση, και όχι πλήρη ίαση, σε ασθενείς με σοβαρή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή που δεν έχουν βελτιωθεί με τη συμβατική θεραπεία.
Η απόφαση για έγκριση της συσκευής βασίστηκε σε προκαταρκτικές δοκιμές σε 26 ασθενείς, στους οποίους υπήρξε μέση μείωση 40% στα συμπτώματα ένα χρόνο μετά την επέμβαση.
Η συγκεκριμένη συσκευή, που λειτουργεί με μπαταρία όπως οι βηματοδότες, εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα είτε κοντά στον αυχένα είτε στην κοιλιά. Ένα καλώδιο που ξεκινά από τη συσκευή καταλήγει σε ηλεκτρόδια τοποθετημένα στον εγκέφαλο, όπου διεγείρουν και τα δύο ημισφαίρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: