Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Νέος χάρτης της Σελήνης

Η επιφάνεια της Σελήνης, είναι πολύ πιο άκαμπτη σε σχέση με τη σχετικά εύκαμπτη επιφάνεια της Γης, η οποία ψηλώνει και χαμηλώνει κατά περιοδικά διαστήματα. Αυτό αποκαλύπτει ένας νέος χάρτης του φεγγαριού, που δημοσιοποίησε διεθνής ομάδα επιστημόνων.
Σύμφωνα με το χάρτη, η Σελήνη διαθέτει ελάχιστο νερό, ενώ αποκαλύπτονται κρατήρες στους πόλους της, που δεν είχαν ειδωθεί ποτέ μέχρι τώρα. Ενας από αυτούς έχει πλάτος 15 χλμ και βρίσκεται στο νότιο πόλο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Κ. Σαμ, του πανεπιστημίου του Οχάιο, "Με το νέο υψηλής ανάλυσης χάρτη, μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι υπάρχει πολύ λίγο νερό στη Σελήνη σήμερα, ακόμα και βαθειά στο εσωτερικό της".
Αν υπήρχε περισσότερο νερό, η επιφάνεια του φεγγαριού θα ήταν πιο εύκαμπτη. Από αυτήν την άποψη, η επιφάνεια του Άρη, βρίσκεται κάπου ανάμεσα σ’αυτές της Γης και της Σελήνης, αφού θεωρείται δύσκαμπτη, ενώ το όποιο νερό βρίσκεται βαθειά στο εσωτερικό του.
Η χαρτογράφηση όλης της Σελήνης έγινε με τη χρήση ενός υψομετρικού οργάνου λέιζερ του ιαπωνικού διαστημικού οχήματος Selene και δύο μικρότερων δορυφόρων

Δεν υπάρχουν σχόλια: