Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Πανίσχυρη έκρηξη σε απόσταση 12,2 δις. ετών φωτός

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Fermi της NASA, κατέγραψε μια έκρηξη με ισχύ περίπου 9.000 σουπερνόβα, σε απόσταση 12,2 δισεκατομμυρίων ετών φωτός.
Η έκρηξη, που εκτιμάται ότι είναι η ισχυρότερη έκλαμψη ακτίνων γάμμα που έχει παρατηρηθεί ποτέ, καταγράφηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και δημοσιοποιήθηκε τώρα στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Science.
Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην περιοχή των ακτίνων γάμμα μεταφέρει πολύ περισσότερη ενέργεια από το ορατό φως γι΄αυτό και μπορεί να διασχίζει πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις.
Αν και κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πού οφείλονται οι εκλάμψεις ακτίνων γάμμα, οι αστροφυσικοί υποθέτουν ότι οι πανίσχυρες αυτές λάμψεις συνοδεύουν το βίαιο θάνατο γερασμένων άστρων.
Όταν φτάνουν στο τέλος της ζωής τους, τα άστρα που ξεπερνούν σε μάζα ένα συγκεκριμένο όριο καταρρέουν κάτω από το ίδιο τους το βάρος και μετατρέπονται σε μαύρες τρύπες.
Η νεοδημιούργητη μαύρη τρύπα απορροφά τεράστιες ποσότητες αερίου που είχαν νωρίτερα εκτιναχθεί από τα εξωτερικά στρώματα του αρχικού άστρου. Καθώς το υλικό αυτό περιδινίζεται γύρω από την τρύπα πριν χαθεί μέσα της για πάντα, θερμαίνεται και εκπέμπει δύο «πίδακες» ακτινοβολίας γάμμα που πηγάζουν από τους πόλους της μαύρης τρύπας και κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: