Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Το DNA "διαβάζει" την παλαιότητα βιβλίων

Απαντήσεις για το πότε δημιουργήθηκαν χιλιάδες βιβλία και χειρόγραφα κυρίως της Μεσαιωνικής Ευρώπης αναμένεται να δώσει ο έλεγχος DNA σε γενετικό υλικό από τις σελίδες περγαμηνών που προέρχονται από δέρμα ζώων.
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, Τίμοθι Στίνσον, χρησιμοποιεί τις τελευταίες εξελίξεις της γενετικής για να αναπτύξει τεχνικές που ρίχνουν "βιολογικό" φως στο παρελθόν των χειρογράφων.
Ο Στίνσον μελετά το DNA που περιέχεται στο δέρμα των σχετικών λίγων εκείνων περγαμηνών με γνωστή χρονολογική και γεωγραφική προέλευση, με στόχο τη δημιουργία μιας γενετικής βάσης που θα επιτρέπει -μέσω σύγκρισης- τον καθορισμό της χρονολόγησης και την τοποθεσία προέλευσης και των άγνωστων περγαμηνών.
Οι μέχρι τώρα οπτικές τεχνικές, που βασίζονται κυρίως στο γραφικό χαρακτήρα και τη διάλεκτο των γραφέων των χειρογράφων, έχουν παρουσιάσει πολλά προβλήματα, τα οποία μπορούν να ξεπεραστούν με το γενετικό έλεγχο.
Κάθε παλαιό χειρόγραφο περιέχει ένα πλούτο γενετικών στοιχείων, καθώς μια τυπική μεσαιωνική περγαμηνή περιλαμβάνει δέρματα άνω των 100 ζώων, συνήθως ντόπιων προβάτων και κατσικιών.
Ο Στίνσον ελπίζει ακόμα ότι ο γενετικός έλεγχος θα επιτρέψει την ανίχνευση της πορείας των χειρογράφων μέσω των εμπορικών δρόμων του μεσαίωνα, καθώς και τη συναρμολόγηση τμημάτων χειρογράφων που σήμερα βρίσκονται διασκορπισμένα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, "το DNA παρέχει πολλές εξειδικευμένες πληροφορίες, αλλά κανείς δεν τις έχει ακόμα χαρτογραφήσει και αξιοποιήσει. Αν μπορεί κανείς να μελετήσει το γενετικό υλικό μιας μούμιας ηλικίας 2.000 ετών, ασφαλώς μπορεί να το κάνει και σε ένα βιβλίο του 15ου αιώνα".
Ο έλεγχος DNΑ έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη ελληνικών χειρογράφων, καθώς και των χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας.
Πηγή:SKAY.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: