Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Οι «σκαφάτοι» της πολιτικής

Ο ποιητής Νίκος Καββαδίας καταλάβαινε κάτι παραπάνω από το ρομαντισμό της θάλασσας. Στη «Βάρδια» γράφει πως μόνον οι Βρετανοί ξέρουν να δίνουν ονόματα στα σκάφη – μάλλον δικαίως: «Μόρνινγκ Κλάουντ» (Πρωινό Σύννεφο) είναι ένα ωραιότατο όνομα για μια θαλαμηγό.
Αυτό επέλεξε για το σκάφος του ο Έντουαρντ Χιθ. Και αξίζει να σημειωθεί πως κέρδισε με αυτό το εξαιρετικά απαιτητικό Αντμιράλς Καπ το 1971, όταν ακόμα ήταν πρωθυπουργός.
Στον Χιθ χρωστούν όλοι οι μεταγενέστεροι την απενεχοποίηση της σχέσης πολιτικού με το σκάφος στην εποχή της τηλεόρασης και της μαζικής επικοινωνίας. Ανάμεσά τους και οι δικοί μας «σκαφάτοι» πολιτικοί, οι οποίοι πάντως δεν δείχνουν να συμμερίζονται το πάθος του Χιθ για τους αγώνες και τις άγριες θάλασσες.
Μάλλον προτιμούν τις βόλτες και το ψάρεμα, αυτό άλλωστε δείχνει η επιλογή των σκαφών τους: φουσκωτά, βάρκες και ταχύπλοα…Οι κάτοχοι φουσκωτών είναι η σημαντικότερη συνομοταξία, επειδή συμπεριλαμβάνουν στις τάξεις τους έναν εν ενεργεία πρωθυπουργό.
Ο κ. Κώστας Καραμανλής διαθέτει σκάφος χωρητικότητας 8 ατόμων, που είναι αγκυροβολημένο στη Ραφήνα. Πέρυσι το καλοκαίρι το μετέφερε στον όρμο του Αγίου Σώστη στην Τήνο, όπου παρέμεινε για λίγες ημέρες με τη σύζυγό του Νατάσσα, τα δίδυμα και κάποιους φίλους εκτός πολιτικής.Έχοντας το ξενοδοχείο «Βυζάντιο» (όπου διέμενε) ως ορμητήριο, εξέδραμε συχνά με το σκάφος του στις κοντινές παραλίες αλλά και στη μικρή βραχονησίδα Ρήνεια μεταξύ Τήνου, Μυκόνου και Δήλου.Το μεγαλύτερο σκάφος (9,4 μέτρα) ανήκει στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Βουλγαράκη, ο οποίος αγκυροβολεί κοντά στο εξοχικό του στο Σούνιο.
Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει ως αγκυροβόλιο το Λαύριο για να βρίσκεται κοντά στο εξοχικό που διαθέτει στη Σαρωνίδα, ενώ διαθέτει και ένα δεύτερο, μικρότερο σκάφος, που εδρεύει στις Οινούσσες.
Ο υπουργός Άμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης χρησιμοποιεί το δικό του τα Σαββατοκύριακα, όταν βρίσκεται στο εξοχικό του στο Πόρτο Ύδρα.
Στους «σκαφάτους» της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται ακόμα ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης αλλά και ο Αναστάσης Παπαληγούρας, ο οποίος έχει σκάφος μήκους 4,5 μέτρων από το 1995.
Και αν όλοι αυτοί έχουν τα σκάφη για εκδρομές σε κοντινά νησιά και σε Κυκλαδονήσια, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος χρησιμοποιεί τη βάρκα του για να ικανοποιήσει το πάθος του – το ψάρεμα.
Το ψάρεμα και μάλιστα το ψαροντούφεκο είναι η αγαπημένη ενασχόληση και του υφυπουργού Ε.Ν Πάνου Καμμένου, ο οποίος διαθέτει σκάφος ανοιχτού τύπου μήκους 8 μέτρων. Οι αγαπημένοι του ψαρότοποι είναι η Ελαφόνησος και τα Κύθηρα.
Σκάφος αναψυχής διαθέτει και ο Κερκυραίος Νίκος Δένδιας, ενώ ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προφανώς βαρέθηκε να περιμένει τα ταχύπλοα για τη Μύκονο και αγόρασε το δικό του.
Η αγάπη για τη θάλασσα δεν περιορίζεται μόνο στους άρρενες της κυβερνητικής παράταξης: η Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη, αλλά και η Ζέττα Μακρή έχουν από μία βάρκα στα περιουσιακά τους στοιχεία. Σκάφος αναψυχής όμως διαθέτει και η βουλευτής Ηλείας Κρινιώ Κανελλοπούλου.
Ο πραγματικός θαλασσόλυκος, ωστόσο, βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση. Πρόκειται για τον Γιώργο Ανωμερίτη, που διετέλεσε -δικαίως- και υπουργός Ναυτιλίας, τον μόνο από τους τριακόσιους που δηλώνει ένα ιστιοπλοϊκό 42 κόρων.
Δεν παίρνει όμως μέρος σε αγώνες. Το φουσκωτό προτιμά ο κ. Νάσος Αλευράς, ενώ βάρκες έχουν στην κατοχή τους και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Βαγγέλης Αργύρης και Γιάννης Κουτσούκος.
Σκάφος αναψυχής μήκους 5 μέτρων έχει στην κατοχή της η Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ με δική της βάρκα ψαρεύει και η βουλευτής του ΚΚΕ κ. Λιάνα Κανέλλη. «Just for fun», τέλος, φαίνεται πως είναι η σχέση του Ανδρέα Ανδριανόπουλου με τα σκάφη, αφού δηλώνει στην κατοχή του ένα τζετ-σκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: