Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Το «φακελάκι» ζει, η Υγεία σε κώμα

Βαριά ασθενής και διασωληνωμένη η Υγεία στη χώρα μας. Το «μέσον» ζει και βασιλεύει στον τομέα της Υγείας, πιστεύουν πάνω από 7 στους 10 κατοίκους της Μεγαλονήσου, ενώ 8 στους 10 θεωρούν πως το φακελάκι βαδίζει χέρι χέρι με τα χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων. Ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας, το 65,6% των ερωτηθέντων έχει αρνητική γνώμη για την παροχή υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος Υγείας. Το 63,7% θεωρεί, δε, πως και στα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα η οικονομική επιβάρυνση είναι δυσάναλογη προς την ποιότητα της περίθαλψης.
Η συλλογή στοιχείων της παγκρήτιας έρευνας έγινε με δομημένα ερωτηματολόγια και τηλεφωνικές συνεντεύξεις το διάστημα 24-26 Νοεμβρίου 2008 από φοιτητές του μαθήματος Χρηματοοικονομική Διοίκηση, υπό την επίβλεψη δύο εποπτών. Το δείγμα ήταν τυχαίο, στρωματοποιημένο και αντιπροσωπευτικό του σχετικού πληθυσμού. Περιελάμβανε 1.021 νοικοκυριά της Κρήτης, βάσει των σχετικών αναλογιών του πραγματικού πληθυσμού της απογραφής του 2001. Οι ερωτηθέντες ήταν από 18 ώς πάνω από 60 χρόνων.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του διευθυντή Εργαστηρίων Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης και Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη, και την εποπτεία του υποψήφιου διδάκτορα του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργου Ι. Ματαλλιωτάκη. Στη σύνταξη του ερωτηματολογίου συμμετείχαν και οι επιστήμονες Κωνσταντίνος Βαρδάκης και Ε. Γκίκα.
Το 75,2% των πολιτών εκτιμά ότι υπάρχει άμεση εξάρτηση της εξυπηρέτησης και του πολιτικού ή διοικητικού μέσου. Το 11% του πληθυσμού απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία εξάρτηση και το 13,7% ότι η εξάρτηση της εξυπηρέτησης των πολιτών από το μέσον είναι μικρή.Στις χειρουργικές επεμβάσεις, οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειονότητα κρίνουν ότι η ποιότητα των υπηρεσιών και το επίπεδο εξυπηρέτησης εξαρτώνται από το φιλοδώρημα/φακελάκι.Το 81,6% πιστεύουν ότι το «φακελάκι» καθορίζει την ποιότητα των υπηρεσιών και την εξυπηρέτησή τους και μόλις το 17,4% πιστεύει ότι η ποιότητα των υπηρεσιών και η εξυπηρέτηση είναι ανεξάρτητη του σχετικού φιλοδωρήματος.
Οι 2 στους 3 πολίτες (66,7%) πιστεύουν πως τα χρήματα που πληρώνουν στο ασφαλιστικό τους ταμείο για την υγειονομική τους περίθαλψη δεν αντιστοιχούν στο επίπεδο παροχών υγείας που τους εξασφαλίζεται.Στο ερώτημα πού θα επέλεγαν να πραγματοποιήσουν μια δύσκολη επέμβαση αν ήταν δωρεάν, 4 στους 10 θα επέλεγαν σε δημόσιο ελληνικό νοσοκομείο, δηλαδή 46,2%. Το 30,3% θα επέλεγε ιδιωτικό ελληνικό θεραπευτήριο, ενώ το 19% των ερωτηθέντων θα επιδίωκε να μεταβεί σε χώρα του εξωτερικού. Οριακά θετική εμφανίζεται η άποψη των πολιτών για τον εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων (44,5%) σε σύγκριση με τα ιδιωτικά (39%). Παρά ταύτα, το 61,6% -ενδεχομένως και για οικονομικούς λόγους- επισκέπτεται δημόσια νοσοκομεία για βαριά περιστατικά και το 38,4% τα ιδιωτικά.Καλύτερη, σε ποσοστό 67,1%, κρίνουν την εξυπηρέτησή τους οι κάτοικοι του νησιού στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Υποστηρίζουν όμως πως η οικονομική τους επιβάρυνση συγκριτικά με τις υπηρεσίες υγείας και την περίθαλψη που παρέχουν είναι: υπερβολική 17,4%, μεγάλη 24,9%, μάλλον μεγάλη 21,4%, λογική 20,1% και, μικρή, μόλις 4,4% του πληθυσμού.Το 32,7% του δείγματος δήλωσε ότι το διάστημα κατά το οποίο βρισκόταν στο νοσοκομείο απολάμβανε πάντα την προσοχή γιατρών και νοσηλευτών.
Ποσοστό 35,5% υποστηρίζει ότι απολάμβανε συνήθως της προσοχής του προσωπικού, 25,9% κάποιες φορές και 5,9% δήλωσε ότι ποτέ δεν έλαβε την προσοχή γιατρών και νοσηλευτών στον επιθυμητό χρόνο.Μόλις το 55,9% δηλώνουν ότι αντιμετωπίστηκαν με αξιοπρέπεια στο δημόσιο νοσοκομείο. Το 34,1% χαρακτηρίζει μέτρια την εμπειρία αυτή από πλευράς αξιοπρέπειας και το 10 του δείγματος υποστηρίζει ότι δεν αντιμετωπίστηκε με σεβασμό και εχεμύθεια στα αποτελέσματα των εξετάσεων μέσα στο νοσοκομείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: