Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Επεμβάσεις χωρίς συναίνεση γονέων

Χωρίς τη συναίνεση των γονέων θα μπορούν να γίνονται ιατρικές επεμβάσεις σε παιδιά σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.
Με έγγραφό του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, αντιεισαγγελέας Εφετών, Δημήτρης Παπαγεωργίου ενημερώνει τους γιατρούς των δημοσίων νοσοκομείων για το ζήτημα της πραγματοποίησης ιατρικών επεμβάσεων σε ανήλικους ασθενείς σε περιπτώσεις που οι γονείς τους αρνούνται να δώσουν τη συναίνεση, παρά την ύπαρξη κινδύνου για το τέκνο τους.
Ο κ. Παπαγεωργίου τονίζει ότι οι θεράποντες γιατροί δεν χρειάζονται να αποσπούν τη συναίνεση των γονέων όταν αυτοί αρνούνται να τη δώσουν προκειμένου να γίνει άμεσα επέμβαση για να αποτραπεί ο κίνδυνος για τη ζωή ή την υγεία του ασθενούς.
"Ο σύγχρονος νομοθέτης εμπιστεύεται πλέον την επιστημονική γνώση, κρίση και συνείδηση του θεράποντος γιατρού και εξαρτά από τη δική του απόφαση και μόνον την πραγματοποίηση της κατεπείγουσας ιατρικής επέμβασης στον ανήλικο ασθενή", επισημαίνεται στο έγγραφο.
Να σημειωθεί επίσης ότι με τον νεό ΚΙΔ δεν απαιτείται πλέον να απευθυνθεί ο αρμόδιος γιατρός στον εισαγγελέα Πρωτοδικών για να δοθεί η προβλεπόμενη από τον Αστικό Κώδικα (διάταξη του άρθρου 1534) εισαγγελική άδεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: