Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Η κρίση ... σκοτώνει

Δραματικές είναι πλέον οι ελλείψεις σε καθαριότητα, πόσιμο νερό, τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά σ' όλη τη







Ζιμπάμπουε
Ξεπερνούν πλέον τα 50.000 τα κρούσματα της επιδημίας χολέρας που πλήττει τη Ζιμπάμπουε απ' τον περασμένο Αύγουστο. Φρενήρης είναι και η αύξηση των θανατηφόρων περιστατικών της νόσου που πλέον πλησιάζουν τα 2.800. Αυτά ανακοίνωσαν προχτές εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), προβλέποντας ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί δραματικά το προσεχές διάστημα.
Προβλέπουν, μάλιστα, ότι σε λίγες μέρες οι ξένες υγειονομικές υπηρεσίες θα καταγράφουν πάνω από 1.300 κρούσματα της νόσου στη συγκεκριμένη νοτιοαφρικανική χώρα που αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της: Εναν ξέφρενο πληθωρισμό (τον υψηλότερο στον κόσμο), ανεργία πάνω από 80%, ανείπωτη φτώχεια που πλήττει 9 στους 10 πολίτες, καθώς όσοι απ' τους ελάχιστους «τυχερούς» εργάζονται και πληρώνονται παίρνουν αποδοχές σε ένα νόμισμα (ζιμπαμπουέζικο δολάριο) που έχει προ πολλού χάσει οιανδήποτε αξία. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν λίγες μέρες, η κεντρική τράπεζα της Ζιμπάμπουε, (χώρας με τον υψηλότερο πληθωρισμό στον κόσμο) εξέδωσε το νέο χαρτονόμισμα των 50 δισ. ζιμπαμπουέζικων δολαρίων που στη μαύρη αγορά ανταλλάσσεται μόλις με ένα αμερικάνικο δολάριο και 25 λεπτά...Aυτή η κρίση έχει εύλογα δραματικές συνέπειες σ' όλους τους κλάδους εργαζομένων. Εδώ και μήνες πραγματοποιούν απεργία, δάσκαλοι, γιατροί, νοσηλευτές, οδηγοί λεωφορείων επειδή πολύ απλά οι πενιχρότατες αποδοχές τους δεν τους εξασφαλίζουν ούτε τα άκρως απαραίτητα για την επιβίωση. Προχτές, ο Κοσμάς Μπούντου, εκπρόσωπος της Ενωσης Υπαλλήλων στην πρωτεύουσα Χαράρε που ασχολούνται με την καθαριότητα και τα γεμάτα νεκροτομεία της πόλης εξήγησε ότι οι συνάδελφοί του ξεκινούν λευκή απεργία με το ακόλουθο αίτημα: «Να μην πληρωνόμαστε πια με ζιμπαμπουέζικα δολάρια αλλά σε σκληρό νόμισμα: ή σε αμερικάνικα δολάρια ή σε νοτιοαφρικανικά ραντ. Αλλιώς δεν τα βγάζουμε πέρα...».
Στην αναμονή ένα ακόμη θύμα της χολέρας...
Οσο για το πότε θα αρθεί η κρίση; Κανείς δε γνωρίζει. Στις αρχές της βδομάδας ναυάγησαν για πολλοστή φορά οι (απ' το Σεπτέμβρη!) συνομιλίες ανάμεσα στον Ζιμπαμπουέζο Πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε και τον ηγέτη της μείζονος αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι... Αύριο (Δευτέρα) πραγματοποιείται μια ακόμη σύνοδος της Νοτιοαφρικανικής Αναπτυξιακής Κοινότητας για την επίλυση της ζιμπαμπουέζικης πολιτικο-οικονομικής κρίσης. Πολλοί προεξοφλούν πως θα καταλήξει σε ευχολόγια με αποδέκτες τους Μουγκάμπε και Τσβανγκιράι. Προφανώς, γιατί ο μόνος που μπορεί να δώσει λύση είναι μόνον ο ζιμπαμπουέζικος λαός...
Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: