Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Διώξτε το κρυολόγημα με 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ

ΟΚΤΩ ΩΡΕΣ ύπνου κάθε βράδυ: σύμφωνα με νέα έρευνα, ίσως να είναι το μόνο που χρειάζεται για να αποφύγετε το κρυολόγημα. Μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Carnegie Μellon του Πίτσμπουργκ διαπίστωσε πως όσοι κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες κάθε βράδυ έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να κολλήσουν κάποιο κρύωμα από εκείνους που δεν εγκαταλείπουν το κρεβάτι τους προτού συμπληρωθεί ένα οκτάωρο.
Για τις ανάγκες της έρευνάς τους, οι επιστήμονες στρατολόγησαν 78 άνδρες και 75 γυναίκες, ηλικίας 21 έως 55 ετών, όλοι απολύτως υγιείς. Αφού λοιπόν κατέγραψαν τις συνήθειές τους όσον αφορά τον ύπνο για δύο εβδομάδες, τους ψέκασαν στη μύτη με τον ιό του κρυολογήματος (όλοι πληρώθηκαν 800 δολάρια γι΄ αυτό) και περίμεναν να δουν τι θα συμβεί. Έπειτα από πέντε ημέρες, ο ιός είχε κάνει τη δουλειά του, μολύνοντας τους 135 από τους 153 εθελοντές. Από αυτούς όμως, μόνο οι 54 εκδήλωσαν συμπτώματα.
Τα συμπεράσματα
Αφού συνυπολόγισαν όλους τους άλλους παράγοντες κινδύνου- άγχος, έλλειψη άσκησης, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ...- οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καλός ύπνος καταπολεμά, πέρα από την πρόσληψη βάρους, τις καρδιοπάθειες, την υπέρταση και τον διαβήτη, και το κρυολόγημα.
«Όσο περισσότερο κοιμάται κανείς τόσο λιγότερο επιρρεπής είναι στα κρυώματα», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Σέλντον Κοέν. Προηγούμενες έρευνες είχαν ήδη δείξει πως ο ύπνος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα σε κυτταρικό επίπεδο. Αυτή είναι όμως η πρώτη έρευνα που αποδεικνύει ότι ακόμα και μικρές διαταραχές στον ύπνο ενισχύουν τον κίνδυνο κρυολογήματος. Όσοι μάλιστα κάνουν ανήσυχο ύπνο στριφογυρίζοντας περισσότερο από το 8% του χρόνου που περνούν στο κρεβάτι, έχουν έως και πενταπλάσιες πιθανότητες να κρυολογήσουν σε σχέση με αυτούς που παραμένουν άυπνοι λιγότερο από το 2% της παραμονής τους στο κρεβάτι. Γι΄ αυτό, οι ειδικοί συμβουλεύουν: συγκεκριμένο πρόγραμμα στον ύπνο, απομάκρυνση υπολογιστών και τηλεοράσεων από την κρεβατοκάμαρα και σε περίπτωση αϋπνίας, προτιμότερο είναι να σηκώνεται για λίγο κανείς και να ασχολείται με κάτι χαλαρωτικό, όπως π.χ. η γιόγκα.
Πηγή:Τα Νέα Οn-line

Δεν υπάρχουν σχόλια: