Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Στη σέντρα ξανά το 65ωρο

Ραγδαίες εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις με επίκεντρο το ωράριο εργασίας φέρνει η οικονομική κρίση. Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες μιας έντονης αντιπαράθεσης για το άνοιγμα των καταστημάτων μόνο στο κέντρο της Αθήνας την τελευταία Κυριακή του χρόνου.
Αυτή η αντιπαράθεση ενδεχομένως φαίνεται άνευ περιεχομένου μπροστά στη θύελλα που έρχεται με την επιδίωξη ισχυρών κρατών της Ε.Ε. για την κατοχύρωση του 60ωρου ακόμα και του 65ωρου!
Πολιτικές πιέσεις
Η ασπίδα προστασίας υπέρ του 48ωρου, που «σήκωσε» προσφάτως η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, είναι αμφίβολο αν θ' αντέξει στις πολιτικές πιέσεις που θα ασκηθούν τις επόμενες ημέρες από τις κυβερνήσεις πολλών κρατών-μελών.
**Το «όχι» της Ευρωβουλής στην αναθεώρηση της οδηγίας για τον χρόνο εργασίας ήταν ηχηρό και, με ψήφους 421 υπέρ και 273 κατά, ανέτρεψε, προς το παρόν, τα σχέδια για ν' αμφισβητηθεί η εβδομάδα των 48 ωρών εργασίας, δικαίωμα που έχει θεσμοθετηθεί από το 1919 (!) και το οποίο ενσωματώθηκε στο κοινοτικό δίκαιο με σχετική οδηγία από το 1993. Εκείνη τη χρονιά, όμως, το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε και πήρε «ρήτρα αυτοεξαίρεσης» (το λεγόμενο «opt-out»), που επιτρέπει σε όσα κράτη-μέλη το επιθυμούν να μη σέβονται το όριο των 48 ωρών εργασίας. Χρήση αυτού του δικαιώματος έκανε η Βρετανία, επιτρέποντας την εργασία πέραν των 48 ωρών εάν συμφωνεί και ο ίδιος ο εργαζόμενος. **Το Ευρωκοινοβούλιο έχει ταχθεί πολλάκις κατά του opt out, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε αρμοδιότητες επί του θέματος. Τώρα, όμως, αποφασίζει επί ίσοις όροις με το Συμβούλιο Υπουργών και την προηγούμενη εβδομάδα έτριξε τα δόντια του! Εγκρίνοντας, λοιπόν, την έκθεση του ισπανού σοσιαλιστή Αλεσάντρο Σέρκας, αντιτάχθηκε στις θέσεις του Συμβουλίου και ζήτησε:
1 Να καταργηθεί το «opt out» μέσα στους επόμενους 36 μήνες. Το Συμβούλιο είχε αποφασίσει τη συνέχιση της εφαρμογής της συγκεκριμένης ρήτρας.
2 Να θεωρείται χρόνος εργασίας η ανενεργή εφημερία, ο χρόνος δηλαδή που ο εργαζόμενος παραμένει στη διάθεση του εργοδότη παρ' ότι δεν βρίσκεται στο χώρο εργασίας του. Και, άρα, να πληρώνεται. Οι κυβερνήσεις θεωρούν ότι δεν πρέπει να αμείβεται, καθώς βρίσκεται σε ετοιμότητα, χωρίς να ασκεί τα καθήκοντά του.
3 Να χορηγείται ρεπό (αντισταθμιστική ανάπαυση) αμέσως μετά το πέρας της επιπλέον εργασίας και όχι σε χρονική περίοδο ενός έτους, όπως επιθυμούσε το Συμβούλιο Υπουργών.
**Η διαφωνία των δύο θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. είναι πλήρης. Οι πιέσεις, μάλιστα, που ασκήθηκαν τα τέσσερα χρόνια που κρατά αυτή η συζήτηση ήταν ασφυκτικές.
Εντονες ήταν και οι παρασκηνιακές διεργασίες από τη βρετανική πλευρά (και τους δορυφόρους της), ώστε να μην καταργηθεί το opt-out. Και τελικώς πέτυχε το στόχο της.
Μόνο η Ελλάδα και η Ισπανία αντιτάχθηκαν στη Μ. Βρετανία και καταψήφισαν την πρόταση στο Συμβούλιο, ενώ η Κύπρος, η Μάλτα και η Ουγγαρία απείχαν της ψηφοφορίας. Η πρόταση δηλαδή πέρασε, αφού δεν υπάρχει το βέτο, αλλά... σκόνταψε στο Ευρωκοινοβούλιο.
**Τώρα, οι υπουργοί των «27» θα συζητήσουν ξανά το θέμα και, εάν δεν βρεθεί λύση, η αναθεώρηση της οδηγίας θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Συνδιαλλαγής. Και είτε θα υπάρξει συμβιβασμός, είτε το θέμα θα ξεχαστεί!
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ακόμα κι αν εγκριθεί η επέκταση του 48ωρου στις 65 ώρες, εναπόκειται στο κράτος-μέλος αν θα αποδεχτεί το μέτρο.
**«Θέλουν να επιβάλουν έναν εργασιακό μεσαίωνα σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τις επιταγές του οικονομικού φιλελευθερισμού», τονίζει, μεταξύ άλλων, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαίρη Ματσούκα, προσθέτοντας ότι «η υφιστάμενη συγκυρία δεν προσφέρεται για θριαμβολογίες, τη στιγμή που η ευελιξία των εργασιακών σχέσεων τείνει να καταστεί ο κανόνας καθώς η δαμόκλειος σπάθη της ανεργίας επικρέμαται πάνω από το κεφάλι εκατομμυρίων εργαζομένων ανά την Ευρώπη».
**«Η Ελλάδα διαχρονικά υποστηρίζει το 48ωρο και δεν θα ήθελε καμία αλλαγή οργάνωσης του χρόνου εργασίας χωρίς διάλογο και συμφωνία των εργοδοτών και των εργαζομένων», υποστήριξε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.
* «Εργατικό έκτρωμα, που δίκαια έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών», χαρακτηρίζει την πρόταση του Συμβουλίου Υπουργών ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Τούσσας, ενώ, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Δημ. Παπαδημούλη, η συγκεκριμένη πρόταση «χαροποιεί μόνο το λόμπι της εργοδοσίας και τους ακραία νεοφιλελεύθερους».
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: